Antena 3 CNN Externe Voronin acuză România dar spune că relaţiile nu vor fi afectate: "Sponsorii" revoltelor au părăsit ţara

Voronin acuză România dar spune că relaţiile nu vor fi afectate: "Sponsorii" revoltelor au părăsit ţara

Voronin acuză România dar spune că relaţiile nu vor fi afectate: "Sponsorii" revoltelor au părăsit ţara
Sursa foto: Vladimir Voronin
08 Apr 2009   •   14:59

Doi diplomaţi români de la Chişinău - ambasadorul Filip Teodorescu şi ministrul consilier al Ambasadei României, Gabriel Gaborean - au fost declaraţi persona non grata. În comunicatul remis presei se arată că motivele pentru această decizie sunt acţiunile incompatibile cu activitatea diplomatică. Diplomaţii urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore.

Autorităţile din Republica Moldova au anunţat că vizele vor fi introduse de joi dimineaţă, de la ora 9:00.

Ministerul român al Afacerilor Externe respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova. Oficialii de la Bucureşti consideră că este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chişinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români.

Acuzaţiile aduse sunt considerate o provocare la adresa statului român, dar România nu va lua măsuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

În plus, potrivit comunicatului, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin.

De la Chişinău, Vladimir Voronin deşi acuză România că ar fi implicată în evenimentele din ultimele zile, spune că relaţiile dintre cele două ţări nu vor fi afectate după declararea ambasadorului român persona non grata. Liderul moldovean susţine că sponsorii revoltelor ar fi reuşit să părăsească ţara, dar au fost arestaţi peste 100 de organizatori ai protestelor.

Preşedintele Republicii Moldova a pornit atacurile asupra României. Vladimir Voronin i-a cerut ambasadorului român, declarat persona non grata, să părăsească Republica Moldova în 24 de ore.

"În toate evenimentele din Republica Moldova este implicată România. Ştim cine sunt autorii acestor evenimente, iar unii au reuşit să scape. Violenţele de la Chişinău sunt organizate de agenţi infractori, de foşti politicieni care vor să ajungă la putere şi de cei care nu au fost în stare să ajungă în Parlament", a declarat Voronin.

Vladimir Voronin a anunţat că cei care au sponsorizat protestele de la Chişinău au părăsit ţara şi că aproape 120 de organizatori ai revoluţiei au fost arestaţi.

"Forţele de ordine au arestat 118 organizatori ai revoltelor de la Chişinău, iar sponsorii cei mai bogaţi au părăsit deja ţara", susţine Vladimir Voronin.

În prezent, autorităţile au încercuit principalele instituţii ale statului şi controlează situaţia din capitală. Protestele s-ar putea transforma iarăşi în lupte de stradă. Preşedintele Vladimir Voronin avertizează că va utiliza forţa împotriva demonstranţilor.

"Răbdarea are limite. Nu putem asista la această debandadă şi o vom opri în termenii cei mai duri. Ridicarea steagului României pe clădirile publice reprezintă tentative ale opoziţiei în sensul unei lovituri de stat. Nu permitem aşa ceva", a mai declarat Voronin.

Peste 5.000 de oameni s-au strâns în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, în aşteptarea rezultatului dintre opoziţie şi putere.

Proteste de susţinere au fost organizate şi la Ambasada Republicii Moldova din Paris de către basarabenii aflaţi în Franţa.



Antena 3

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close