Antena 3 CNN Externe Voronin acuză UE de crearea unei noi "cortine de fier"

Voronin acuză UE de crearea unei noi "cortine de fier"

Voronin acuză UE de crearea unei noi "cortine de fier"
Sursa foto: vladimir voronin
30 Apr 2009   •   11:25

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a apreciat miercuri, într-un interviu pentru postul public de televiziune, că Uniunea Europeană a stabilit pentru cetăţenii moldoveni restricţii mai grave decât "cortina de fier", relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

"Ceea ce face Uniunea Europeană cu Moldova nu este bine. Deschiderea Europei pentru cetăţenii moldoveni prin obţinerea de paşapoarte româneşti, este umilitor pentru poporul moldovean. Nu trebuie să ne umilească astfel, permiţându-ne să ne deplasăm în Europa numai prin România. Este mai grav decât cortina de fier", a subliniat preşedintele moldovean.

Voronin speră că problema liberei circulaţii a cetăţenilor moldoveni va fi rezolvată rapid, după întrevederile pe care le-a avut cu premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, şi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Javier Solana.
Preşedintele moldovean Vladimir Voronin consideră că nu se va ajunge la alegeri anticipate, chiar dacă Partidului Comuniştilor (PCRM) pe care îl conduce nu-i ajunge un vot pentru alegerea preşedintelui.
"Vom face tot posibilul pentru ca să nu existe alegeri anticipate, pentru că aceasta ar fi rău pentru toţi", a declarat Voronin.
El a spus că formaţiunea pe care o conduce nu se teme de anticipate, din contră, opoziţia ar trebui să fie îngrijorată de scorul pe care îl va obţine, dar un nou scrutin ar însemna cheltuieli şi tergiversarea rezolvării problemelor existente.

În altă ordine de idei, el a negat acuzaţiile opoziţiei că PCRM a fraudat alegerile şi i-a acuzat la rândul lui pe reprezentanţii acesteia că la alegerile locale din Chişinău au obţinut victorii datorită fraudelor. "Dar noi nu am dat foc primăriei", a declarat el, făcând aluzie la protestele anticomuniste de la Chişinău din 6 şi 7 aprilie.

Preşedintele moldovean a adus mai multe acuzaţii grave partidelor de opoziţie pe care le-a învinuit de corupţie, lipsă de patriotism şi că ar fi finanţate din exterior, lăsând să se înţeleagă că din România. El i-a numit în derâdere pe liderii celor trei partide de opoziţie care au intrat în parlament 'cei trei voinici', iar pe primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă - 'copilaş', susţinând că ar avea probleme cu sănătatea mentală .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vladimir Voronin
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close