Antena 3 Externe Voronin dizolvă parlamentul şi convoacă alegeri legislative anticipate în 29 iulie

Voronin dizolvă parlamentul şi convoacă alegeri legislative anticipate în 29 iulie

16 Iun 2009   •   00:45
Voronin dizolvă parlamentul şi convoacă alegeri legislative anticipate în 29 iulie
Sursa foto: vladimir voronin

Preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, a convocat alegeri legislative anticipate în 29 iulie, ceea ce înseamnă că pentru prima dată în istorie scrutinul va fi într-o zi lucrătoare, relatează agenţia de presă Omega.

Voronin a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate.

Faptul că noul scrutin va avea loc într-o zi lucrătoare nu contravine legislaţiei în vigoare, deoarece Codul Electoral prevede că alegerile pot fi organizate "duminică sau în oricare altă zi indicată în actul de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul ţării", dă asigurări Omega, subliniind că aceasta este, totuşi, o premieră în istoria Republicii Moldova.

Semnarea decretului a intervenit după ce Parlamentul a avut luni o ultimă şedinţă, în care majoritatea comunistă a redus pragul electoral de la 6 la 5%, a împuternicit Guvernul cu dreptul de a emite ordonanţe de urgenţă şi a redus termenele necesare procedurii de falimentare a băncilor.

Preşedintele Voronin a dizolvat Legislativul, după ce opoziţia liberală a refuzat de două ori consecutiv să voteze un şef de stat comunist, ceea ce ar fi asigurat stabilitatea la guvernare pentru următorii patru ani pentru majoritatea comunistă, care deţine 60 din cele 101 mandate. Opoziţia a declarat că un număr atât de mare de mandate a fost acumulat prin fraudarea masivă a scrutinului din 5 aprilie şi speră ca alegerile anticipate, organizate fără fraudă, să schimbe raportul de forţe să favoarea partidelor democratice, scrie Newsin.

În ultima şedinţă de dinaintea dizolvării, comuniştii moldoveni au finalizat modificarea Codului Electoral, prin scăderea pragului electoral de la 6% la 5% şi reducerea numărului de participanţi la votare necesar validării alegerilor, de la jumătate la o treime. O altă modificare spune că, dacă prezenţa la vot este sub o treime, alegerile repetate sunt validate indiferent de numărul de cetăţeni prezentaţi la urne.

Chiar dacă legislaţia moldoveană interzice modificarea Codului Electoral cu şase luni înaintea scrutinului, vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a declarat pentru NewsIn că modificările au fost operate la sugestia raportoarei pentru Republica Moldova, Josette Durrieu, după întrevederea avută la începutul acestei săptămâni. ?Josette Durrieu ne-a spus la ultima întâlnire că, în unele cazuri, valorile democratice şi stabilitatea politică pot fi mai presus decât legislaţia?, a declarat Ţurcan.

Experţii în materie de alegeri au semnalat faptul că există riscul nevalidării acestor alegeri, din cauza prezenţei mici la urne şi repetării scrutinului în toamnă. Aceeaşi experţi constată de asemenea că popularitatea Partidului Comuniştilor va fi în scădere în perioada următoare, inclusiv din cauza crizei economice care ar putea duce la neachitarea pensiilor şi salariilor şi la disponibilizări masive, motiv pentru care comuniştii ar fi interesaţi să desfăşoare alegerile cât mai repede.

Declinul de imagine al comuniştilor ar mai fi agravat şi de recenta plecare din partid a fostului preşedinte de Parlament, Marian Lupu, care a criticat dur PCRM pentru lipsă de transparenţă, manipulare şi radicalizarea societăţii. Lupu şi-a declarat intenţia de a-şi continua cariera politică şi a primit oferta de a prelua conducerea Partidului Democrat din Moldova, preşedintele căruia este în prezent Dumitru Diacov, şi care la alegerele din 5 aprilie a acumulat 2,97 la sută.

Modificarea la Codul Electoral a fost criticată atât de opoziţie, cât şi de experţii de la Chişinău.

Antena3.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close