Antena 3 CNN Externe Voronin înjură în ruseşte opoziţia, dar pierde puterea în Parlament (VIDEO)

Voronin înjură în ruseşte opoziţia, dar pierde puterea în Parlament (VIDEO)

Voronin înjură în ruseşte opoziţia, dar pierde puterea în Parlament (VIDEO)
28 Aug 2009   •   13:57


Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, liberalul Mihai Ghimpu, a fost ales în funcţia de preşedinte al Parlamentului de la Chişinău. Şedinţa a fost una extrem de tensionată. Asta pentru că deputaţii din Opoziţie au solicitat ca în aceeaşi şedinţă să fie ales preşedintele parlamentului şi să se organizeze în noul legislativ spre nemulţumirea deputatului comunist care prezida reuniunea.

Deputaţii comunişti au părăsit sala, iar Vladimir Voronin l-a înjurat în ruseşte pe liderul unui partid de opoziţie.

Preşedintele şedinţei parlamentului de la Chişinău a anunţat o întrerupere până la 4 septembrie, la cererea comuniştilor care au şi părăsit sala. Cu toate acestea, liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a anunţat că Opoziţia va continua şedinţa, fără comunişti.

Totul s-a supus la vot şi, prin voinţa majorităţii, Mihai Ghimpu a fost ales în fruntea legislativului. Potrivit Constitutiei Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului este cel mai influent om în stat. Cu toate acestea, funcţia a fost una mai mult decorativă în timpul comuniştilor.

După acest scrutin, parlamentul se va reuni în perioada următoare pentru a vota un guvern şi un şef al statului. Opoziţia are destule voturi să aleagă un nou executiv dar nu şi un nou preşedinte. Acesta trebuie ales cu votul a cel puţin 61 de deputaţi, cu opt mai puţin decât au cele 4 partide din opoziţie.



Antena 3



×
Subiecte în articol: parlament putere Mihai Ghimpu presedinte
Parteneri
Surpriza la spitalul Pantelimon: O asistentă ar fi modificat dozele
x close