Antena 3 CNN Externe "Vrem să facem parte din Rusia!" | Mărturisirea unor membri ȘOR, partid nominalizat de Maia Sandu drept pion al Moscovei la Chișinău

"Vrem să facem parte din Rusia!" | Mărturisirea unor membri ȘOR, partid nominalizat de Maia Sandu drept pion al Moscovei la Chișinău

Republica Moldova este pregătită în cazul în care rușii vor încerca să preia cu forța controlul asupra Aeroportului Chișinău.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2023   •   17:12

Declarația aparține premierului Dorin Recean și vine după avertismentul lansat de Volodimir Zelenski, care susține că Rusia vrea să ocupe aeroportul din Chișinău pentru a putea transporta soldați şi echipamente, în vederea deschiderii unui nou front în Ucraina, dinspre Transnistria.

"Există mai multe scenarii de destabilizare, care comportă mai multe elemente. Dar instituțiile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări.

Noi am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile au făcut față. Avem o experiență solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii la adresa securității Republicii Moldova. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea, inclusiv în stânga Nistrului.

Republica Moldova optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și noi trebuie să aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune", a spus Recean.

Citește și: Joe Biden: "Sunt mândru să fiu alături de Maia Sandu și de poporul său"

În paralel, în presa internațională apar declarații îngrijorătoare ale membrilor partidului pro-rus "ȘOR".

BBC notează că formațiunea este condusă de Ilan Șor, un om de afaceri fugar care se află în prezent în Israel, după ce a fost condamnat pentru implicarea în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei.

El a fost sancționat de SUA și Marea Britanie în octombrie anul trecut.

Marina Tauber, secretarul general formațiunii ȘOR, care a condus un protest desfășurat recent în fața Parlamentului de la Chișinău, spune că partidul său nu se opune Uniunii Europene și că dorește relații bune cu toate părțile.

Dar există persoane în partid care recunosc că ar saluta o intervenție rusă, relatează BBC.

Între aceștia, Iurie Berenchi, un consilier ȘOR din Orhei.

Membri ȘOR: "Vrem să facem parte din Rusia"

"Nu ne este frică, pentru că, dacă Rusia ar vrea să cucerească Moldova, ar face-o în jumătate de zi".

Întrebat dacă ar saluta acest lucru, Berenchi este fără echivoc.

"În opinia mea personală, da. Cu Rusia ne-ar fi mult mai bine decât acum", spune el.

Alți participanți la mitingul ȘOR de la Parlament au fost întrebați de BBC dacă ei cred că Rusia vrea să se infiltreze în Moldova, așa cum se teme președintele Maia Sandu.

"Da, lăsați-i să vină! Vrem ca ei să vină aici. Vrem să facem parte din Rusia!", au spus aceștia, conform sursei citate.

Foto: miting organizat la Chișinău de partidul ȘOR, 19 februarie 2023

×
Subiecte în articol: Dorin Recean Maia Sandu Șor Iurie Berenchi
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close