Antena 3 Externe Islanda se pregăteşte de un dezastru. Un vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole dă semne că va erupe

Islanda se pregăteşte de un dezastru. Un vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole dă semne că va erupe

de Georgiana Adam    |    04 Mar 2021   •   13:05
Islanda se pregăteşte de un dezastru. Un vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole dă semne că va erupe Pixabay.com

Un vulcan din sud-vestul Islandei, aflat la aproximativ 30 de kilometri de capitala țării, Reykjavik, dă semne că va erupe în curând, au anunţat oamenii de ştiinţă islandezi.

Autorităţile nu se aşteaptă, totuşi, la consecințe grave pentru locuitori sau pentru traficul aerian. Poliţia a blocat şoselele în apropierea muntelui.

Zona din imediata vecinătate a posibilei erupţii este nelocuită şi nu a fost anunţată nicio evacuare momentan. Potrivit cercetătorilor, vulcanul nu a mai avut activitate de opt secole.

Islanda este cea mai mare şi mai activă regiune vulcanică din Europa, cu o erupţie în medie la fiecare cinci ani.

Un vulcan din Islanda ar urma să erupă pentru prima oară în ultimele 8 secole

”Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea”, a declarat pentru AFP Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda.

”În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă. Nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor”, a mai spus Sigmundsson.

Peste 16.000 de mişcări telurice mai mult sau mai puţin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile, faţă de circa o mie într-un an în mod obişnuit.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close