Antena 3 CNN Externe Washington a primit acceptul israeliano-palestinian pentru negocieri indirecte

Washington a primit acceptul israeliano-palestinian pentru negocieri indirecte

Washington a primit acceptul israeliano-palestinian pentru negocieri indirecte
Sursa foto: israel palestina
08 Mar 2010   •   09:35

Ambasadorul special american pentru Orientul Mijlociu a realizat un progres însemnat în misiunea sa de pace. Trimisul administraţiei Obama, George Mitchell, a primit acceptul israelian şi palestinian pentru discuţii de pace indirecte, punând astfel capăt unei pauze de peste un an.
Mitchell s-a întâlnit la Ierusalim cu premierul Benjamin Netanyahu, care a dat undă verde pentru discuţii, care vor dura patru luni.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Mark Regev, declara că Israel preferă discuţiile directe, dar cele indirecte, sau negocierile de "proximitate" sunt un pas înainte. "Este bine pentru proces. Evident că discuţiile de proximitate nu sunt discuţii directe, sunt mai puţin bune, dar le privim ca pe un coridor spre a înainte şi sperăm ca acest proces să câştige un impuls", declara acesta.
Palestinienii au făcut din îngheţarea completă a construcţiilor evreieşti din teritoriile ocupare o precondiţie pentru reluarea negocierilor, şi când Israel a refuzat, procesul de pace a fost oprit.
Propunerea Statelor Unite pentru discuţii indirecte au oferit o ieşire din impas.
În Cisiordania, Autoritatea Paletiniană a îmbrăţişat de asemenea discuţiile.
Comitetul executiv al Autorităţii Palestiniene arăta că discuţiile aprobate de preşedintele Mahmoud Abbas pentru a pune capăt celor 15 luni de stagnare ar trebui să se concentreze pe chestiuni privind "securitatea" la graniţele unui stat pe care palestinienii îl doresc în Cisiordania, Fâşia Gaza, cu capitala la Ierusalimul de Est.
Mitchell încearcă de peste un an să reia discuţiile de pace, dar mulţi analişti se îndoiesc că "discuţiile de proximitate " ar putea avea succes acolo unde au eşuat ani de negocieri.
Antena3.ro

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close