Antena 3 Externe Washington îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia

Washington îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia

28 Ian 2014   •   07:22
Washington îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia

Vicepreşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să retragă forţele antirevoltă şi să colaboreze cu opoziţia, pentru a reduce tensiunile din ţară, scrie AFP.
   
Biden l-a avertizat pe preşedintele ucrainean, într-o conversaţie telefonică, că "decretarea stării de urgenţă sau adoptarea unei măsuri de securitate la fel de severă ar putea duce la agravarea situaţiei şi scăderea şanselor de a găsi o soluţii paşnică" pentru criză, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
   
De asemenea, vicepreşedintele american l-a îndemnat pe Ianukovici să ia "măsuri concrete" la şedinţa de marţi a Parlamentului ucrainean, cu scopul de a "răspunde îngrijorărilor legitime ale poporului ucrainean, abrogând legile antidemocratice, adoptate la 16 ianuarie", care prevăd pedepse cu închisoarea pentru orice formă de manifestaţie.
   
Opoziţia ucraineană s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, şi faptului că a preferat o apropiere de Moscova.
   
În ultimele zile, mişcarea de protest începută la Kiev s-a extins, 14 din cele 25 de administraţii regionale fiind blocate de manifestanţi.
   
Ianukovici le-a propus sâmbătă liderilor opoziţiei Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale. Ulterior, opozanţii au respins propunerea de a conduce Guvernul.
   
Luni seara, Ianukovici şi opoziţia au convenit asupra adoptării legii amnistiei şi abrogării legilor adoptate la 16 ianuarie, a anunţat preşedinţia ucraineană.
  

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close