Antena 3 CNN Externe Washington: Pakistan nu a tăiat legăturile cu militanţii

Washington: Pakistan nu a tăiat legăturile cu militanţii

Washington: Pakistan nu a tăiat legăturile cu militanţii
Sursa foto: robert gates
04 Dec 2009   •   03:57

Pakistan nu a tăiat legăturile cu grupurile talibane ce luptă contra trupelor NATO în Afganistan, a arătat secretarul american al Apărării Robert Gates. Acesta a declarat în cadrul audierilr din Congresul american că Islamabad a menţinut legăturile cu militanţii deoarece se îndoieşte că America va rămâne destul în zonă pentru a câştiga războiul.
Comentariile sale au subliniat dubiile din ce în ce mai mari că Pakistanul va oferi sprijinul său pentru planul american în regiune.

?Relaţia Pakistanului cu aceste grupuri datează din perioada în care tratam cu ei acum peste 20 de ani împotriva Uniunii Sovietice în Afganistan," declara el în faţa comisiei de afaceri interne,

"Au menţinut aceste contacte şi relaţii, sincer, ca pe o barieră din cauza incertitudinii dacă SUA va fi un partener de încredere şi aliat pentru ei şi dacă vom rămâne în Afganistan până ce vom avea succes contra extremiştilor."
Aceste preocupări au fost amplificate când premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani a declinat să ofere sprijin la decizia lui Obama de a trimite 30.000 de soldaţi suplimentari. În cadrul unor discuţii cu premierul britanic Gordon Brown în Downing Street, el a declarat că aşteaptă mai întâi detalii despre modul cum vor fi desfăşurate trupele.
"Privitor la noua politică, o analizăm cu atenţie. Ne uităm cum o vor putea implementa şi avem nevoie de mai multe clarificări". Acesta l-a criticat şi pe Brown, care făcuse apel anterior ca Pakistanul să facă mai multe să îi găsească pe Osama bin Laden şi conducerea talibană, despre care se crede că se ascund în Pakistan.
"Mă îndoiesc că informaţiile pe care le oferiţi sunt corecte, deoarece nu cred că Osama bin Laden este în Pakistan," declara Gilani.
Un diplomat occidentale arăta că Pakistan nu a acţionat decisiv contra talibanilor şi grupurilor al-Qaeda care atacă NATO în Afganistan din zonele tribale ale Pakistanului. Acesta arăta că Pakistan a vizat foar acele grupuri care lansează atacuri sinucigaşe şi raiduri contra oraşelor din Pakistan. Iar americanii cred că Pakistanul încă este de părere că Jalaluddin Haqqani, liderul Taliban apropiat de conducerea al-Qaeda, este un "activ preţios".
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: robert gates
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close