Antena 3 CNN Externe The Washington Post: Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi propus Ucrainei să-i "vândă" pozițiile trupelor ruse. Ce a cerut la schimb

The Washington Post: Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi propus Ucrainei să-i "vândă" pozițiile trupelor ruse. Ce a cerut la schimb

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, ar fi propus Kievului să-i ofere informații cu privire la amplasamentul trupelor regulate ruse care luptă în Ucraina.

The Washington Post: Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi propus Ucrainei să-i "vândă" pozițiile trupelor ruse. Ce a cerut la schimb
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2023   •   14:30

În schimb, Prigojin ar fi solicitat ucrainenilor să se retragă din împrejurimile orașului Bahmut, unde mercenarii Wagner sunt în prima linie.

Această față nevăzută a războiului apare în documente secrete ale serviciilor de informații americane, care au fost distribuite pe internet în ceea ce presa internațională a numit "Pentagon Leaks".

Potrivit acestor documente, citate, luni, de cotidianul The Washington Post, șeful Wagner ar fi avansat la sfârșitul lunii ianuarie această ofertă prin contactele sale din Direcția principală de Informații de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării.

Citește și: Evgheni Prigojin confirmă că Rusia s-a retras la Bahmut

Prigojin a fost motivat în demersul său de pierderile masive înregistrate de combatanții săi la Bahmut, conform publicației citate.

Un oficial ucrainean a spus că Prigojin nu era la prima astfel de ofertă. La fel ca și în alte ocazii, propunerea lui ar fi fost respinsă de Ucraina, de teamă că ar putea fi falsă, în contextul lipsei de încredere în șeful grupului de mercenari, notează The Washington Post.

Nu este clar ce contingente de trupe regulate rusești ar fi urmat să facă obiectul târgului avansat de Evgheni Prigojin.

În plan public, el a denunțat în mai multe rânduri lipsa de arme și de echipament a grupului său, iar vineri a acuzat, din nou, Ministerul rus al Apărării că minte în rapoartele sale despre evoluția situației de pe câmpul de luptă.

Dezmințiri în cascadă după informațiile publicate în The Washington Post

Săptămâna trecută, Prigojin a declarat că trupele ucrainene s-au apropiat cu până la 500 metri nord-est de Bahmut, avansul fiind consemnat în condițiile în care trupele rusești ar fi fugit de pe acel flanc.

Ministerul rus al Apărării a spus, în schimb, că soldații Moscovei "s-au repoziționat".

Luni, Kremlinul a catalogat drept "o farsă" materialul publicat de The Washington Post.

Prigojin însuși a susținut că informațiile din publicația americană sunt "prostii" și a negat și speculațiile că s-ar fi întâlnit cu șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, într-o țară din Africa.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat, de asemena, să comenteze articolul din cotidianul american.

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close