Antena 3 CNN Externe Watergate, detaliul celui mai mare scandal din SUA, care poate schimba ISTORIA. Ce au ASCUNS americanii

Watergate, detaliul celui mai mare scandal din SUA, care poate schimba ISTORIA. Ce au ASCUNS americanii

Watergate, detaliul celui mai mare scandal din SUA, care poate schimba ISTORIA. Ce au ASCUNS americanii
de O.P.    |    16 Feb 2012   •   12:32

Watergate este denumirea celui mai mare scandal politic şi al unui succes jurnalistic al anilor 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică majoră, ce a culminat cu demisia preşedintelui Statelor Unite, Richard Nixon.

Ziarul Washington Post şi reporterii Bob Woodward şi Carl Bernstein au fost recompensaţi cu premiul Pulitzer pentru ancheta desfășurată. Denumirea Watergate provine de la numele hotelului în care s-a comis o spargere, a cărei investigare a fost punctul de pornire al scandalului.



Ce se credea până acum - faptul că Deep Throat, aşa cum era poreclit Mark Felt, a acţionat în numele justiţiei - s-a dovedit acum a fi total eronat. Se pare că cel care a pornit acest scandal uriaş a acţionat în conformitate cu interesele proprii. În momentul începerii acestui scandal, Mark era al doilea om în interiorul FBI, însă el ţintea mai sus.

În strategia lui s-a bazat pe faptul că dacă preşedintele Nixon va afla că oameni din interiorul FBI oferă presei informaţii secrete ale Biroului, acesta va dispune concedierea conducerii FBI. Astfel, Deep Throat le-a furnizat celor doi jurnalişti de la Washington Post informaţii eronate, minţindu-i constant.



Până în anul 2005, adevărata identitate a lui Deep Throat nu a fost făcută publică. Însă acum 7 ani, Woodward a mers la presă şi a spus cine este de fapt Deep Throat. După trei ani, în 2008, acesta s-a stins din viaţă, fără ca măcar să-şi îndeplinească visul de a ajunge în fruntea FBI.


FBI-ul, condus de oameni bine-plasaţi


Cu numai o lună înainte de începerea scandalului ce avea să ducă la demiterea preşedintelui Nixon, postul de şef al FBI rămăsese vacan pentru prima oară în aproape 40 de ani, din cauza morţii lui Edgar Hoover.

Preşedintele aranjase ca acest loc să fie imediat ocupat de un apropiat al său, Patrick Gray, fapt care l-a înfuriat la culme pe Felt, acesta fiind momentul în care s-a decis să pună în aplicare planul măreţului scandal. Mark de fapt voia să îl discrediteze pe Gray în ochii lui Nixon, despre care ştia că paranoic.

Pentru ca totul să pară cât mai adevărat şi periculos în ochii presei, Felt le-a spus jurnaliştilor că cineva chiar din interiorul Casei Albe ascultă toate convorbirile oamenilor de presă, chiar dacă acest lucru era rodul imaginaţiei sale.

Urmările scandalului Watergate


Preşedintele Nixon a demisionat în anul 1974


5 aprilie 1974 – Dwight Chapin, fostul ofițer de protocol al lui Nixon a fost condamnat pentru sperjur.

Mark Felt a fost condamnat la închisoare, pentru că a folosit metode ilegale de a obţine informaţii, însă a fost graţiat imediat de preşedintele Regan

Toate aveste detalii picante din spatele celui mai mare scandal politic şi mediatic au fost publicate în cartea istoricului Hollans, care va apărea pe rafturi luna viitoare: "Leak: Why Mark Felt Became Deep Throat"




 

×
Subiecte în articol: FBI
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close