Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina pentru a impune proiectele Nord Stream şi South Stream

WikiLeaks: Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina pentru a impune proiectele Nord Stream şi South Stream

WikiLeaks: Rusia a sistat livrările de gaze către Ucraina pentru a impune proiectele Nord Stream şi South Stream
Sursa foto: Foto: allhatnocattle.net
07 Mar 2011   •   23:00

Rusia a oprit livrările de gaze naturale către Ucraina în 2009, pentru a accelera construcţia gazoductelor Nord Stream şi South Stream, potrivit unor telegrame americane dezvăluite de WikiLeaks, relatează AFP.

„Rusia speră să beneficieze de criza gazelor cu scopul de a câştiga susţinere pentru propriile ei gazoducte, Nord Stream şi South Stream, care sunt special concepute să ocolească Ucraina şi să livreze în mod direct gaze Uniunii Europene.”, se specifică în telegrame.

Aceasta a fost trimisă în noiembrie 2008, când Rusia se afla doar la stadiul ameninţărilor cu suspendarea aprovizionării cu gaze a Ucrainei, din cauza unor plăţi restante ale Kievului.

Gazoductul Nord Stream, aflat, în prezent, în construcţie, în Marea Baltică, şi care urmează să fie pus în funcţiune până la sfârşitul anului, leagă Rusia de Germania, prin apele teritoriale finlandeze, suedeze şi daneze.

Acesta a fost criticat de activiştii ecologişti, dar Suedia şi Finlanda, cele mai rezervate asupra proiectului, l-au aprobat în noiembrie 2009.

South Stream, a cărui dare în folosinţă este prevăzută în 2015, urmează să lege Rusia de Austria şi Italia, trecând prin apele teritoriale turce, în Marea Neagră, Bulgaria şi Serbia. Acesta are un rival important, gazoductul Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, dar care se confruntă cu dificultăţi grave.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close