Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Voronin este văzut de americani ca un comunist provincial îngrozit de România

WikiLeaks: Voronin este văzut de americani ca un comunist provincial îngrozit de România

WikiLeaks: Voronin este văzut de americani ca un comunist provincial îngrozit de România
Sursa foto: Foto: uprootedpalestinians.blogspot.com
10 Sep 2011   •   17:37

Vladimir Voronin este un "comunist provincial”, îngrozit de România, spunea asistentul secretarului american de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Daniel Fried, într-o întâlnire cu preşedintele azer Ilhaim Aliev, conform unei telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks.

Fried şi ambasadorul american la Baku au avut o întrevedere cu preşedintele azer la 3 noiembrie 2007, urmată de o cină de trei ore.

Aliev a declarat, în cadrul acestei întrevederi, că Republica Moldova are "o problemă”, referindu-se la îngrijorările cu privire la preşedintele moldovean din perioada respectivă, Vladimir Voronin.

Mai exact, Aliev spunea că Voronin „nu este prea stabil” şi "a evitat” ultimele două summit-uri GUAM, după ce vinurile moldoveneşti au fost acceptate din nou în Rusia.

Aliev a mai spus că dacă preşedintele Ucrainei. Viktor Iuşcenko, este “pe deplin angajat în cadrul GUAM”, are îndoieli serioase cu privire la Voronin.

Fried s-a declarat de acord cu evaluarea lui Aliev, numindu-l pe Voronin un „comunist provincial” care este "îngrozit de România”.

"Voronin nu vede viitorul Republicii Moldova în Europa, dar Azerbaidjanul trebuie să îl convingă pe Voronin că Republica Moldova are un viitor european”, se arată în telegramă.



×
Subiecte în articol: Vladimir Voronin SUA America
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close