Antena 3 CNN Externe Xi Jinping, concluzii după discuţia cu Joe Biden privind războiul din Ucraina: "SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru pace. Conflictele nu sunt în interesul nimănui"

Xi Jinping, concluzii după discuţia cu Joe Biden privind războiul din Ucraina: "SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru pace. Conflictele nu sunt în interesul nimănui"

Preşedintele american Joe Biden a discutat cu preşedintele Chinei, prin videoconferință, timp de aproximativ două ore, despre cum s-ar putea implica China în războiul din Ucraina, după ce Rusia a cerut ajutor. Iată concluziile.

Xi Jinping, concluzii după discuţia cu Joe Biden privind războiul din Ucraina: "SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru pace. Conflictele nu sunt în interesul nimănui"
de Claudia Popovici    |    18 Mar 2022   •   17:57

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a pledat, în discuția cu omologul său din Statele Unite, Joseph Biden, pentru evitarea conflictelor militare şi a confruntărilor între națiuni, în contextul amplificării tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza intervenției militare ruse în Ucraina.

"SUA trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru pace. Relațiile între state nu pot ajunge în etapa confruntărilor militare.

Conflictele şi confruntările nu sunt în interesul nimănui. Pacea şi securitatea sunt cele mai valoroase comori ale comunității internaționale", i-a transmis Xi Jinping lui Joseph Biden în videoconferința desfăşurată vineri, conform postului public CCTV, citat de CNN.

"În prezent, lumea nu este în pace şi nici liniștită. Criza din Ucraina este ceva ce nu vrem să vedem.

În calitatea de membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU şi de cele mai mari economii ale lumii, nu trebuie doar să conducem în direcția corectă relațiile China-SUA, ci trebuie să asumăm responsabilități internaționale şi să depunem eforturi pentru pace şi calm", a subliniat Xi Jinping, potrivit Mediafax. 

Potrivit agenției de presă Xinhua, discuțiile s-au referit la problemele de interes bilateral şi la subiecte internaționale care generează preocupări atât pentru Statele Unite, cât şi pentru China.

Potrivit oficialilor de la Washington, preşedintele Joseph Biden îi cere lui Xi Jinping să se ralieze presiunilor Occidentului asupra Rusiei, avertizând că Beijingul se va expune unor sancţiuni dacă oferă asistenţă militară Moscovei.

China, care are relații bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranității națiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică.

La nivel economic, Ministerul Comerțului de la Beijing a cerut vineri Washingtonului să oprească acțiunile de "obstrucționare nejustificată" a companiilor chineze.

×
Subiecte în articol: Xi Jinping Joe Biden
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close