Antena 3 CNN Externe Xi Jinping, gata să obțină al treilea mandat și să devină cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace

Xi Jinping, gata să obțină al treilea mandat și să devină cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace

Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a consolidat poziția în timpul Congresului Partidului Comunist care se încheie duminică. Specialiștii spun că anul viitor Xi va obține al treilea mandat, devenind astfel cel mai puternic lider al țării de la Mao încoace.

Xi Jinping, gata să obțină al treilea mandat și să devină cel mai puternic lider al Chinei de la Mao încoace
Sursa foto: Profimedia
23 Oct 2022   •   12:44

Experții vorbesc despre un moment istoric după ce s-a confirmat că președintele Xi Jinping va rămâne la putere, încălcând un obicei de zeci de ani care limitează mandatele liderilor chinezi. După ce a condus China timp de 10 ani, Xi Jinping va rămâne în funcție cel puțin încă un mandat de cinci ani și, teoretic, ar putea deveni lider pe viață. Acest lucru îl face cel mai puternic lider din China de la președintele Mao încoace, iar viziunea sa a devenit din ce în ce mai greu de contestat.

Confirmarea a avut loc duminică, la finalul celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care a durat o săptămână, potrivit Sky News.

Acesta este un eveniment care are loc o dată la cinci ani și are ca scop central selectarea persoanelor care vor conduce partidul și statul în următorii cinci ani. Noul Comitet permanent al partidului a fost dezvăluit în timp ce președintele Xi i-a condus pe membrii săi pe scenă în ordinea rangului. Momentul a servit drept confirmare a faptului că va rămâne secretar general al partidului. Desemenarea oficială va avea loc în luna martie a anului viitor.

Constituţia Chinei, modificată în favoarea lui Xi Jinping

Limita de două mandate pentru președinții chinezi a fost introdusă la începutul anilor '80 pentru a se evita concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane, așa cum s-a întâmplat în perioada Mao. Totuși, în 2018, președintele Xi a reușit să elimine din constituție limita de două mandate din constituție, deschizând calea pentru consolidarea puterii sale.

În această săptămână au fost aduse și alte modificări constituționale pentru a sublinia și mai mult statutul președintelui Xi în centrul partidului. Totodată, modificările aduse Comitetului permanent al partidului sugerează că acesta devine din ce în ce mai greu de contestat.

Poziția consolidată a președintelui Xi în China va avea efecte în întreaga lume. Sub conducerea sa, China a devenit din ce în ce mai puternică și mai vizibilă pe scena internațională.

De asemenea, Xi a centralizat o mare parte a puterii în stat și în partid eliminând rivalii și înăbușind disidența. Chinezii sunt tot mai mult supravegheați și cenzurați, în timp ce jurnaliștii, avocații și reprezentanții societății civile au fost în mare parte reduși la tăcere.

×
Subiecte în articol: China Xi Jinping
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close