Antena 3 CNN Externe Reacția Chinei, după ce a apărut informația că Xi Jinping l-ar fi rugat pe Vladimir Putin să amâne invazia în Ucraina

Reacția Chinei, după ce a apărut informația că Xi Jinping l-ar fi rugat pe Vladimir Putin să amâne invazia în Ucraina

China a reacționat la informațiile apărute în presa internațională, potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping l-ar fi rugat pe omologul rus Vladimir Putin să amâne o eventuală invazie în Ucraina până după Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing.

Reacția Chinei, după ce a apărut informația că Xi Jinping l-ar fi rugat pe Vladimir Putin să amâne invazia în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    27 Ian 2022   •   13:09

Știrea inițială a fost publicată de Bloomberg, care cita un diplomat la adăpostul anonimatului.

Acesta ar fi estimată drept "posibilă" o astfel de cerere, în timpul unui recent dialog telefonic între liderii rus și chinez.

Însă purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a calificat acest scenariu drept "pură ficțiune". 

Oficialul chinez a spun că informațiile publicate de Bloomberg și preluate de întreaga presă internațională nu sunt doar denigratoare și provocatoare, ci reprezintă și o tentativă de amestec și subminare a Jocurilor Olimpice, menită să îndepărteze Bejingul și Moscova.

"Vreau să subliniez că legăturile chino-ruse au devenit mature, stabile și durabile în prezent. Părțile mențin legături strânse la toate nivelurile. Orice efort de sădire a discordiei între China și Rusia sau de a submină încrederea noastră reciprocă este sortit eșecului", a insistat purtătorul de cuvânt, citat de publicația South China Morning Post.

Putin se duce la J.O. de la Beijing în semn de solidaritate cu China

Într-o convorbire telefonică de luna trecută, Vladimir Putin i-a transmis lui Xi Jinping că va participa în data de 4 februarie la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, în semn de solidaritate cu Beijingul, după ce Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Australia au anunțat că boicotează evenimentul, invocând situația drepturilor omului în China.

La rândul său, Xi Jinping și-a exprimat sprijinul pentru Putin în fața eventualelor sancțiuni cu care Occidentul amenință Rusia în cazul unei invazii a Ucrainei.

Președintele chinez a cerut "mai multe acțiuni comune pentru a proteja în mod eficace interesele de securitate" iar liderul rus a salutat faptul că legăturile bilaterale "se află la cel mai înalt nivel din toate timpurile, reflectând un grad ridicat de încredere strategică reciprocă".

Foto: Xi Jinping și Vladimir Putin într-o întâlnire din 2019, la Moscova

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close