Antena 3 CNN Externe S-a format coaliția anti-Netanyahu: un partid de extremă-dreapta, unul centrist și unul islamo-conservator pun umărul să-l demită pe premierul israelian

S-a format coaliția anti-Netanyahu: un partid de extremă-dreapta, unul centrist și unul islamo-conservator pun umărul să-l demită pe premierul israelian

Coaliția de partide cu obiectivul declarat de a-l îndepărta de la putere pe actualul premier israelian s-a format miercuri noaptea, după trei zile de negocieri și cu câteva zeci de minute înainte să expire termenul-limită.

S-a format coaliția anti-Netanyahu: un partid de extremă-dreapta, unul centrist și unul islamo-conservator pun umărul să-l demită pe premierul israelian
de Adrian Iclozan    |    02 Iun 2021   •   23:44

Coaliția anti-Netanyahu este formată din Yamina, formațiune de extremă-dreapta condusă de Naftali Bennett (foto, în centrul grupului de trei persoane), din partidul de centru Yesh Atid condus de Yair Lapid (stânga) și formațiunea islamo-conservatoare a israelienilor de etnie arabă, Ra'am, condusă de Mansour Abbas (dreapta).

Cei trei lideri au ajuns la un acord miercuri noaptea, reușind să treacă peste diferendele din calea unui viitor guvern de uniune națională, scrie presa israeliană, care publică o fotografie din momentul semnării acordului.

Conform Jerusalem Post, Benjamin Netanyahu i-a promis liderului Raam să anuleze o lege care amendează construcțiile arabe ilegale iar Mansour Abbas a cerut același lucru de la viitorii parteneri de coaliție.

"Nu negociem posturi politice, ci soluții la provocările pe care le înfruntă comunitatea arabă", a spus el înainte de încheierea acordului cu ceilalți doi lideri.

După notificarea președintelui israelian și a șefului legislativului, Knesset-ul (parlamentul) urmează să se întrunească într-o săptămână în vederea votului de încredere pentru noul cabinet.

Până atunci, Benjamin Netanyahu, premier al Israelului de 12 ani, rămâne în funcție și, potrivit analiștilor politici, va face tot posibilul pentru a submina noua coaliție și, implicit, învestirea unui nou cabinet.

Jerusalem Post comentează că este de așteptat ca Yariv Levin, șeful legislativului israelian, să temporizeze cât mai mult votul de încredere pe care Knesset-ul este chemat să îl acorde noului guvern.

Potrivit sursei citate, Levin poate întârzia 12 zile votul din Knesset.

Levin este membru Likud, partidul condus de Netanyahu și orice zi în plus în funcția de premier va fi folosită de acesta din urmă pentru a face presiuni asupra parlamentarilor Yamina, adaugă sursa citată.

×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu coalitie
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close