Antena 3 CNN Externe Yemen a declarat ?război deschis? al-Qaeda

Yemen a declarat ?război deschis? al-Qaeda

Yemen a declarat ?război deschis?  al-Qaeda
Sursa foto: yemen jihad
15 Ian 2010   •   18:33

Guvernul din Yemen a declarat "război deschis" al-Qaeda, răsturnare abruptă a ofertei anterioare de a negocia cu organizaţia teroristă. Declaraţia vine după ce consiliul clericilor musulmani ai ţării au chemat la jihad dacă trupe străine vor intra în ţară-
"Războiul lansat de forţele de securitate contra elementelor al-Qaeda este deschis oricând şi oriunde vom găsi asemenea elemente," arăta o sursă guvernamentală.
Avertismentul vine pe fondul presiunii lansată de SUA, Arabia Saudită şi alte guverne occidentale asupra preşedintelui Ali Abdullah Saleh să confrunte filiala al-Qaeda locală, care şi-a asumat responsabilitatea pentru tentativa de atentat din ziua de Crăciun la Detroit.
În acelaşi timp însă, clericii musulmani au arătat că vor declanşa războiul sfânt dacă trupe străine intră în ţară.
Ameninţarea, menită a alunga o intervenţie americană, subliniază dificultăţile ridicate de fracţiunile politice din Yemen în faţa strategiei internaţionale de luptă contra al-Qaeda.

"Dacă orice parte insistă pe agresiune, sau invadează ţara, atunci potrivit islamului, jihadul devine obligatoriu," se arată în comunicatul semnat de consiliul ce uneşte 150 de influenţi clerici.
Acesta respinge "orice acord militar sau de securitate sau cooperare cu orice parte străină dacă înalcă legea Sharia " precum şi "stabilirea de orice bază militară în Yemen, sau în apele sale teritoriale "
America a oferit lui Saleh sprijin militar şi financiar. Dar analiştii subliniază că ajutorul financiar pentru Yemen pe parcursul timpului a fost disipat de corupţie şi preferinţa lui Saleh de a mitui triburile locale în loc să implementeze politici ce să asigure stabilitate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Yemen Al Qaeda jihad
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close