Antena 3 CNN Externe Yemen: Arabia Saudită i-a solicitat Pakistanului ''trupe'' și ''avioane''

Yemen: Arabia Saudită i-a solicitat Pakistanului ''trupe'' și ''avioane''

Yemen: Arabia Saudită i-a solicitat Pakistanului ''trupe'' și ''avioane''
06 Apr 2015   •   13:24

Arabia Saudită i-a solicitat Pakistanului soldați și avioane de luptă pentru operațiunea sa împotriva rebelilor din Yemen, a anunțat luni ministrul pakistanez al apărării, subliniind că Islamabadul caută pentru moment o soluție 'pașnică' pentru conflictul yemenit, informează AGERPRES.

La cererea premierului Nawaz Sharif, parlamentarii pakistanezi s-au întrunit luni într-o ședință specială, pentru a dezbate asupra participării sau neparticipării Pakistanului la coaliția condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor șiiți houthi din Yemen.

Pakistanul încearcă în prezent să-și menajeze aliatul saudit pro-război și pe vecinul său iranian, care se opune ferm acestei intervenții armate în Yemen, în pofida anunțurilor făcute de Riad privind participarea Islamabadului la coaliție.

'Saudiții ne-au cerut avioane, nave militare și trupe terestre', a declarat luni, la parlament, ministrul apărării al Pakistanului, Khawaja Asif.

Acesta a afirmat că Pakistanul nu a luat încă o decizie și că va privilegia o soluție 'politică' și 'pașnică' pentru acest conflict, angajându-se, în același timp, să apere suveranitatea teritoriului saudit, dacă acesta va fi amenințat.

Ministrul a anunțat, de asemenea, desfășurarea unei vizite miercuri, la Islamabad, a șefului diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, pentru a discuta despre situația din Yemen, în cadrul a ceea ce ar putea fi un efort comun al Pakistanului și Turciei în vederea găsirii unei soluții diplomatice pentru acest conflict.

Cele două țări au unele dintre cele mai puternice armate din lumea musulmană.

Vizita lui Zarif la Islamabad este programată a doua zi după cea la Teheran a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și la câteva zile după cea la Ankara a lui Sharif.

La Islamabad, dezbaterile pe marginea crizei din Yemen sunt cu atât mai intense cu cât Pakistanul numără aproape 20% șiiți, ceea ce face din aceasta a doua țară a islamului șiit, după Iran.



×
Subiecte în articol: Yemen pakistan trupe Arabia Saudita
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close