Antena 3 CNN Externe Yulia Tymoshenko este terorizată ca într-o temniţă sovietică

Yulia Tymoshenko este terorizată ca într-o temniţă sovietică

Yulia Tymoshenko este terorizată ca într-o temniţă sovietică
Sursa foto: Foto: RIA Novosti
04 Ian 2012   •   14:52

Yulia Tymoshenko este închisă într-o celulă unde este supravegheată video permanent, iar lumina este aprinsă 24 de ore din 24, în tentativa de a o epuiza fizic şi psihic.

Tymoshenko, liderul opoziţiei ucrainene, în vârstă de 51 de ani, fost prim ministru, a fost mutată recent într-o închisoare din Kharkiv, o localitate la aproape 500 km distanţă de capitala Kiev.

Oficialii penitenciarului pun măsurile extreme de supraveghere pe seama nevoii de securitate a tuturor deţinuţilor.

Avocaţii fostului demnitar, care s-au opus iniţial mutării, spun că Tymoshenko suferă de dureri de spate îngrozitoare şi nu beneficiază de tratamentul medical necesar.

Într-o declaraţie publică, directorul penitenciarului Kharkiv, Ivan Pervushkin, a spus că Tymoshenko urmează un tratament conform cu examinările medicale, iar supravegherea video din celulă nu este interzisă de lege. "Pentru monitorizarea video permanentă a celor închişi este nevoie de o lumină suficient de puternică", a precizat Pervushkin.

Yulia Tymoshenko a fost condamnată la şapte ani de temniţă pentru abuz în serviciu.  Ea a fost acuzată că a favorizat, prin funcţia de prim ministru, pe care o deţinea, un contract cu Rusia în ceea ce priveşte comerţul cu gaze naturale.

Cazul ei a atras atenţia liderilor europeni şi a crescut tensiunile dintre actualul preşedinte ucrainean Viktor Yanukovich şi Occident. Un exemplu elocvent a fost dat în decembrie, când Uniunea Europeană a refuzat să semneze o înţelegere politică şi economică cu Ucraina.

Unul dintre avocaţii lui Tymoshenko, Serhiy Vlasenko, a declarat că totul este un adevărat linşaj la adresa clientei sale, care este supusă la umilinţe şi condiţii de detenţie demne de fosta Uniune Sovietică. "Acesta este clar un ordin al preşedintelui Yanukovich pentru a îngenunchea liderul opoziţiei politice din Ucraina", a conchis apărătorul.

×
Subiecte în articol: Ucraina Kiev
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close