Antena 3 CNN Externe Cine este Yuriy Boyko, omul pe care Rusia l-ar vrea premier în Ucraina

Cine este Yuriy Boyko, omul pe care Rusia l-ar vrea premier în Ucraina

Directorul publicației Bellingcat, Christo Grozev, a scris pe Twitter că două surse apropiate negocierilor Rusia-Ucraina i-au spus că delegația rusă a propus ca Zelenski să rămână președinte de formă al Ucrainei, iar premier să fie pus un om al Moscovei, Yuriy Boyko. Negociatorii ucraineni ar fi refuzat propunerea Rusiei.

Cine este Yuriy Boyko, omul pe care Rusia l-ar vrea premier în Ucraina
Sursa foto: Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mar 2022   •   21:25

Yuriy Boyko este un politician ucrainean care a ocupat funcția de vicepremier al Ucrainei între 2012 și 2014 și a fost ministru al Combustibilului și Energiei al Ucrainei între 2006 și 2007.

Boiko este considerat în prezent unul dintre principalii politicieni ucraineni pro-ruși. Acesta a participat ca independent în cursa electorală pentru președinția Ucrainei în 2019, alegeri câștigate de Zelenski. La acel moment, discursul electoral al lui Boyko s-a axat pe restabilirea legăturilor politice și economice cu Rusia.

"Ar trebui să acționăm în interesul țării. În unele zone ar trebui să ne restabilim cu siguranță relațiile cu Rusia. Am pierdut această piață",  spunea el atunci, potrivit France 24.

Boyko a fost susținut în timpul campaniei pentru prezidențiale de Dmytro Firtash, un magnat care are legături Kremlinul și cu fostul șef de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, iar canalul său de televiziune i-a acordat o atenție specială, mai transmite sursa citată.

În vara anului 2005, președintele Viktor Yushchenko s-ar fi implicat pentru ca Boyko să nu fie arestat pentru acuzații de abuz în serviciu în timp ce se afla la conducerea Naftogaz, potrivit Radio Free Europe.

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina Volodimir Zelenski Kremlin
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close