Antena 3 Externe Zagrebul are un primar nou, după 20 de ani

Zagrebul are un primar nou, după 20 de ani

de Alexandra Ionescu    |    31 Mai 2021   •   15:20
Zagrebul are un primar nou, după 20 de ani
Sursa foto: Facebook/Tomislav Tomasevic

Tomislav Tomasevic, candidatul unei coaliţii stânga-ecologişti, a fost ales duminică primar al Zagrebului, învingându-l în turul al doilea pe rivalul său de dreapta, cântărețul de folk Miroslav Skoro.

Tomislav Tomasevic a obţinut peste 65% din voturi, învingându-l pe cântăreţul folk Miroslav Skoro. El îi va urma în funcţie lui Milan Bandic, primar al Zagrebului peste douăzeci de ani, acuzat de corupţie şi decedat în februarie în urma unui infarct.

Tomasevic este considerat ca simbolul unei noi generaţii de politicieni croaţi fără legătură cu niciunul dintre cele două partide politice dominante. De la independenţa Croaţiei de Iugoslavia în 1991, puterea a oscilat între partidul conservator HDZ, aflat la putere, şi social-democraţi, în prezent în opoziţie.

Tomasevic, 39 de ani, a făcut campanie cu promisiunea de a elimina clientelismul şi „caracatiţa corupţiei” din capitală. El s-a angajat să facă capitala „mai verde, mai echitabilă, mai eficientă şi mai transparentă”.

Coaliţia condusă de partidul său Mozemo a câştigat în urmă cu două săptămâni 23 din cele 47 de locuri din consiliul municipal. Mozemo a intrat pentru prima dată în Parlament la alegerile legislative de anul trecut, iar Tomasevic era proaspăt deputat, ceea ce îi face pe unii să sublinieze lipsa lui de experienţă politică.

Una dintre principalele sale provocări va fi reconstrucţia oraşului vechi, grav afectat de cutremurul din martie anul trecut, căruia în decembrie i s-au mai adăugat o serie de seisme. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close