Antena 3 CNN Externe Zece dintre cei mai periculoşi şi căutaţi terorişti ai lumii

Zece dintre cei mai periculoşi şi căutaţi terorişti ai lumii

Zece dintre cei mai periculoşi şi căutaţi terorişti ai lumii
11 Oct 2013   •   10:03

Trăim într-o lume în care pericolele ne pândesc la orice pas, iar siguranţa noastră stă sub semnul întrebării. Dacă v-aţi întrebat vreodată care sunt totuşi cei mai periculoşi oameni ai planetei, un top al celor mai căutaţi terorişti vă dezvăluie identităţille lor,conform CNN.


1. Ayman al-Zawahiri

Ayman al-Zawahiri este liderul al-Qaida. O recompensă de până la 25 de milioane de dolari a fost oferită de către guvernul Statelor Unite pentru prinderea acestuia.



2. Nasir Al Wuhayshi

Nasir Al Wuhayshi este liderul al-Qaida din Peninsula Arabică, cunoscut sub numele de AQAP, iar pentru cineva care are doar 36 de ani, are un portofoliu destul de gros în ceea ce priveşte terorismul. El a lasnsat atacuri asupra serviciilor de securitate din Yemen şi a turiştilot străini şi a condus un atac atac ambițios față de Ambasada SUA din Yemen.



3. Ibrahim al-Asiri

Cel mai periculos teorist din lume: cel acre face bombele pentru al-Qaida. Un nume care provocă panică în rândul agenţiilor de informaţii occidentale. În vârstă de 31 de ani, este un maestru al confecţionării de bombe şi este un om care este descris ca fiind nemilos. A fost desemnat pentru a crea bomba care aproape a doborât un avion amenrican deasupra Detroit-ului, chiar în ziua de Crăciun din 2009. Iar încercările lui de atacuri asupra Americii nu s-au oprit aici, mai multe bombe au fost trimise special pentru a lovi statul american.


 
4. Ahmed Abdi Godane

Godane, alias Mukhtar Abu Zubayr, a devenit liderul grupului Somalia Al-Shabaab, la sfârşitul anului 2008. În mod tradiţional, Al-Shabaab a fost axat pe aducerea regulilor islamice în Somalia , şi, ca atare, a atras zeci de etnici somalezi din Statele Unite şi Europa. Dar Godane pare să fii reorientat gândirea grupului cu privire la atacurile teroriste dincolo de Somalia, în statele din Africa de Est, care să sprijine guvernul Somaliei (mai ales Uganda şi Kenya) şi împotriva intereselor occidentale în Africa de Est.



5. Moktar Belmoktar

Ca şi ceilalaţi de pe acestă listă el a avut o atracţie ciudată spre sinistru. În urmă cu un an probabil nu s-ar fi aflatprintre cei mai periculoşi terorişti din lume, dar ceva s-a schimbat. El a stat la bazele formării unei unităţi de elită munită "Cei care se inscriu cu sânge" şi a declarat că va fi scut împotriva "inamicului invadator". La puţin timp mai târziu, acesta împreună cu aliaţii săi au lansat un atac asupra unei fabrici de gaz, Amenas, din sudul Algeriei. Un asediu care a durat 3 zile şi care s-a soldat cu uciderea a 40 de angajaţi.


6. Abu Muhammad al-Julani

Nu se cunosc foarte multe lucruri despre identitatea acestuia. În timp ce Belmoktar se afla pe lista celor mai periculoşi terorişti din lume, Abu Muhammad al-Julani nu ar fi fost nici pe departe. Doar că atunci când Siria a coborât ăn starea de război civil, grupul lui Al-Julani, Frontul Al-Nusra, este una dintre cele mai eficiente grupări rebele. A apărut în ianuarie 2012, este un grup jihadist cu, probabil, 10.000 de luptători, mulţi dintre ei practicând hardened în Irak.Gruparea s-a specializat în atacuri sinucigaşe şi atacuri IED împotriva forţelor regimului, iar succesul său a atras sute de luptători din alte grupuri rebele.



7. Abu Bakr al-Baghdadi

Un factor care poate influenţa creşterea şi potenţa grupului al-Nusra este relaţia sa cu colegii jihadişti în Irak. Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic din Irak şi Siria (ISIS) a luat parte public în conflictul cu al Julani pe ordinea regională, la inceputul acestui an, afirmând că Al-Nusra a fost parte a grupului său, o cerere rapid respins de al Julani. Cooperarea strânsă dintre cele două grupări la graniţa siriană-irakiană, au ca scop al-Zawahiri, iar secnariul este unul de coşmar. Pe câmpul de luptă în Siria, cooperarea dintre cele două grupuri pare să continue, mai ales în oraşe, cum ar fi Deir Izzor din estul Siriei.



8. Sirajuddin Haqqani

Mai multe grupări s-au poziţionat la frontiera cu America pentru atacuri teroriste. Printre cele mai periculoase este reţeaua Haqqani, responsabilă pentru unele dintre cele mai macabre atacuri din Kabul, în ultimii ani. A coordonat atacul cu bombă din 2008 de la hotelul Serena din Kabul care s-a soldat cu 6 morţi. Iar un altul a avut loc în iunie 2011omorând 12 persoane la hotelul InterContinental.



9. Abubakar Shekau

Includerea lui Abubakar Shekau recunoaşte valul tot mai mare de militantismului islamic în Africa de Vest. În ultimii patru ani, el a condus Boko Haram, un grup Salafist în nordul Nigeriei, care a început cooperarea cu alte grupuri mai departe Mali.



10. Doku Umarov


Doku Umarov conduce Caucasus Emirate (CE), un grup cecen dedicat pentru a aduce conducerea islamică cât mai aproape de sudul Rusiei. Departamentul de Stat al SUA l-a numit pe Umarov un terorist global special desemnat în 2010, şi a declarat, ulterior, că el a "încurajat adepţii să comită acte de violenţă împotriva duşmanilor declaraţi CE, care includ Statele Unite, precum şi Israel, Rusia şi Marea Britanie".

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close