Antena 3 CNN Externe Zeci de mii de belgieni au protestat faţă de scandalurile dintre politicieni: Vor formarea unui Guvern

Zeci de mii de belgieni au protestat faţă de scandalurile dintre politicieni: Vor formarea unui Guvern

Zeci de mii de belgieni au protestat faţă de scandalurile dintre politicieni: Vor formarea unui Guvern
Sursa foto: Foto: irishtimes.com
24 Ian 2011   •   13:21

Peste 30.000 de oameni au protestat duminică, la Bruxelles, pentru unitatea Belgiei şi ieşirea ţării din impasul politic în care este de mai bine de şapte luni. Ei le-au cerut politicienilor "să-şi facă meseria" şi să formeze un guvern, trecând peste disputele dintre flamanzi şi valoni.

Manifestaţia de la Bruxelles s-a desfăşurat într-o ambianţă veselă, de petrecere populară. Dar problema care i-a scos în stradă pe participanţi este una foarte serioasă. De la ultimele alegeri parlamentare, adică de 224 de zile, ţara nu mai are un guvern legitim.

Principala cauză a impasului este cererea de autonomie sporită a naţionaliştilor din Flandra, respinsă de partidele francofone. Manifestanţii, atât flamanzi cât şi valoni, au afirmat că divergenţele dintre cele două comunităţi sunt exagerate de politicieni.

Manifestanţii au arborat drapele belgiene, pentru a susţine unitatea ţării. Acţiunea s-a desfăşurat sub lozinca "Ruşine!" - în limba engleză, pentru a nu spori tensiunile lingvistice. Acest cuvânt a devenit simbolul reproşurilor publice adresate politicienilor.

Demonstraţia a fost organizată de cinci tineri belgieni care nu se aşteptau la un asemenea succes. Ei au avertizat că-şi vor relua protestul dacă mesajul lor nu va fi luat în seamă.

 

×
Subiecte în articol: guvern politicieni
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close