Antena 3 CNN Externe Zeci de persoane ARESTATE în Turcia în scandalul interceptărilor ilegale

Zeci de persoane ARESTATE în Turcia în scandalul interceptărilor ilegale

Zeci de persoane ARESTATE în Turcia în scandalul interceptărilor ilegale
Sursa foto: Foto:khaama.com
25 Feb 2015   •   15:21

Poliţia turcă a reţinut miercuri zeci de persoane în ultimul raid efectuat în dosarul interceptărilor ilegale, fiind vizaţi susţinători ai clericului turc care locuieşte în SUA, Fethullah Gulen, fost aliat al preşedintelui Tayyip Erdogan devenit rival, au declarat surse citate de Reuters.

Potrivit unor surse de securitate au fost emise mandate de arestare pentru 54 de persoane şi 37 au fost până în prezent reţinute în raiduri simultane care au avut loc la Ankara şi în 20 de provincii din Turcia.

Zeci de poliţişti au fost deja reţinuţi în cadrul investigațiilor de la jumătatea anului trecut. La 8 februarie au fost efectuate raiduri în 12 oraşe, 17 poliţişti fiind arestaţi o săptămână mai târziu.

Erdogan îl acuză pe Gulen că a pus pe picioare un stat 'paralel' în cadrul aparatului de stat turc şi că a încercat să-l înlăture de la putere. În acelaşi timp, susţinători ai lui Gulen din poliţie şi justiţie au fost acuzaţi de implicare într-o anchetă de corupţie nejustificată care a zguduit guvernul turc, pe atunci condus de Erdogan, în a doua parte a lui 2013.

În timpul acestui scandal, interceptările unor oficiali printre care şi Erdogan au ajuns pe internet. Mii de poliţişti, judecători şi procurori au fost de atunci înlăturaţi din posturi sau transferaţi la alte sarcini profesionale.

În decembrie, un tribunal din Turcia a emis un mandat de arestare pe numele lui Gulen pentru suspiciunea că ar fi condus o organizaţie criminală, iar în această lună Turcia i-a revocat paşaportul.

Marţi, pe numele său a fost emis un nou mandat de arestare. Fethullah Gulen, care trăieşte în SUA, neagă că ar fi complotat împotriva guvernului.

 

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close