Antena 3 CNN Externe Zeci de români au rămas blocaţi pe un feribot, după inundaţiile devastatoare din Grecia

Zeci de români au rămas blocaţi pe un feribot, după inundaţiile devastatoare din Grecia

Zeci de români au rămas blocaţi pe un feribot pe ruta Skiathos – Volos, după inundaţiile devastatoare din Grecia. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că numeroşi români, surprinşi de fenomenele meteo extreme din Grecia, au cerut ajutor.

Zeci de români au rămas blocaţi pe un feribot, după inundaţiile devastatoare din Grecia
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Sep 2023   •   12:21

"Ministerul Afacerilor Externe precizează că, pe parcursul zilei de 6 septembrie 2023, la nivelul Ambasadei României la Atena și al Consulatului General de la Salonic au fost recepționate apeluri telefonice de la cetățeni români aflați în zonele afectate de evenimentele meteorologice extreme și care semnalau situația în care se află sau faptul că nu își pot continua călătoria.

MAE menționează că, reprezentanții celor două misiuni le-au recomandat cetățenilor români în cauză să respecte instrucțiunile autorităților locale, să nu părăsească locațiile sigure în care se află și să semnaleze imediat (la numărul unic 112 și la cele două misiuni ale României) evoluția situației pe plan local, respectiv solicitările suplimentare de sprijin. Totodată, cetățenii români au fost informați cu privire la faptul că autoritățile vor acționa conform planurilor specifice pentru astfel de situații de urgență, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice. 

Ministerul Afacerilor Externe informează că Ambasada României la Atena a menținut legătura și cu reprezentanții unui grup de cetățeni români blocați pe un feribot pe ruta Skiathos – Volos, ca urmare a deciziei autorităților locale elene de amânare a debarcării persoanelor aflate pe feribot, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice în zona de debarcare. După debarcarea celor aproximativ 100 de cetățeni români aflați la bordul ambarcațiunii, căpitănia portului Agios Konstantinos i-a informat, la solicitarea ambasadei, cu privire la variantele de evacuare.

Ambasada României la Atena și Consulatul General al României la Salonic monitorizează permanent situația, sunt contact direct cu autoritățile elene responsabile (Protecția civilă, Poliție) și cu cetățenii români aflați în zonele afectate și acordă asistența necesară, în limita competențelor.

Cu referire la situația din Republica Bulgaria, MAE informează că, la nivelul Ambasadei României la Sofia, a fost recepționată o solicitare de asistență din partea unei familii de cetățeni români cazați într-un complex turistic în zona Tsarevo, al cărei autovehicul a fost avariat în urma inundațiilor. Persoanele în cauză dețin suficiente mijloace de subzistență și se vor deplasa în România după remedierea defecțiunii sau după identificarea unei alternative de transport țară a autovehiculului.

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 și al Ambasadei României la Sofia : +359 2 9733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numerele de telefon de urgență ale misiunilor diplomatice: Ambasada României la Atena : +30 6978996222 și Ambasada României la Sofia : +359 879 440 758", se arată într-un comunicat al MAE.

×
Subiecte în articol: Grecia MAE Ministerul Afacerilor Externe
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close