Antena 3 CNN Externe Zeci de români din Gaza s-au întors în ţară. "Parcă am fost în iad. Trăiam în oraşe fantomă, iar copiii noştri erau terorizaţi"

Zeci de români din Gaza s-au întors în ţară. "Parcă am fost în iad. Trăiam în oraşe fantomă, iar copiii noştri erau terorizaţi"

Zeci de români din Gaza s-au întors în ţară. "Parcă am fost în iad. Trăiam în oraşe fantomă, iar copiii noştri erau terorizaţi"
de O.P.    |    21 Noi 2012   •   07:19

23 de români, refugiaţi din Gaza, s-au întors în ţară în urmă cu puţin timp. Aceştia au aterizat pe aeroportul Otopeni şi au călătorit cu o cursă aeriană egipteană.



Mult aşteptata încetare a focului în Fâşia Gaza nu a fost semnată nici până la această oră. Aviaţia israeliană şi-a continuat atacurile, care au vizat, între altele, şi clădirea unde se află birourile agenţiei France Presse din Gaza. De cealaltă parte, rachetele palestinienilor au făcut prima victimă în rândul armatei Israelului.



De câteva zile, românii din Fâşia Gaza trăiesc în frică. Avioanele israeliene au bombardat  oraşele palestiniene în care trăiesc şi familii din România. Pericolul vine şi din partea militanţilor Hamas, care lansează şi ei rachete înspre Israel.

Românii spun că nici măcar nu au adăposturi subterane, în caz de bombardament. Aşa că stau baricadaţi în case. Au ajuns să trăiască în oraşe-fantomă.



Magazinele sunt închise iar străzi care în mod normal sunt pline de lume sunt acum goale. Oamenii încearcă să stea în case, pe cât posibil, şi se aventurează afară doar când nu au de ales.

Noaptea e şi mai greu, spun românii. Copiii par cei mai afectaţi de bombardamente.



SIMONA GABEN, ROMÂNCĂ DIN GAZA: "În cursul nopţii încep de multe ori, când copiii vor să doarmă, când vrem să ne odihnim după o zi întreagă de bombe. La început le spuneam că este vorba de tunete, fulgere. Acum ştiu că sunt rachete".



Unii români au decis să fugă din zona de conflict. Câteva zeci s-au refugiat în Egipt unde, spune ei, se simt în siguranţă. Familiile care doresc să revină în România au parte de asistenţă din partea autorităţilor române, palestiniene şi israeline.




×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close