Antena 3 CNN Externe Suma cerută de Zelenski partenerilor din Occident pentru ca Ucraina să supraviețuiască în această iarnă

Suma cerută de Zelenski partenerilor din Occident pentru ca Ucraina să supraviețuiască în această iarnă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, că țara sa are nevoie de peste 840 de milioane de dolari sub formă de ajutor de urgență pentru sectorul energetic.

Suma cerută de Zelenski partenerilor din Occident pentru ca Ucraina să supraviețuiască în această iarnă
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Dec 2022   •   13:27

Zelesnki s-a adresat, marți, prin videoconferință participanților la un eveniment internațional care a început la Paris și care are drept obiectiv ajutorarea civililor din Ucraina, în contextul în care bombardamentele ruse asupra structurii energetice a țării riscă să lase peste 10 milioane de oameni fără curent electric și încălzire în timpul iernii.

Președintele ucrainean a cerut pentru țara sa transformatoare și generatoare electrice, precum și sprijin financiar.

"Desigur, este o sumă foarte mare, dar costul este mai mic decât cel al întreruperilor de curent. Generatoarele au devenit la fel de necesare precum blindatele sau vestele anti-glonț. Sper că deciziile vor fi luate în consecință. Din cauza distrugerii centralelor noastre prin atacurile teroriste (ale Rusiei), va trebui să folosim mai mult gaz decât era anticipat în această iarnă", a spus Zelenski.

Macron a promis Ucrainei generatoare și sisteme cu leduri

Din februarie, de la începutul invaziei, Ucraina este deconectată de la rețeaua rusă de electricitate, țara fiind în prezent conectată la rețeaua energetică europeană.

Uniunea Europeană însăși se confruntă cu o criză energetică majoră, pe fondul consecințelor războiului pornit de Rusia.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că Parisul își extinde sprijinul acordat Kievului și a menționat că guvernul său intenționează să ajute poporul ucrainean "să treacă peste această iarnă".

Macron a spus că angajamentul Franței implică livrarea de generatoare și sisteme de iluminat cu leduri precum și ajutor pentru repararea infrastructurii.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close