Antena 3 CNN Externe Zelenski: "Soarta Donbasului se joacă la Severodonețk!"

Zelenski: "Soarta Donbasului se joacă la Severodonețk!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că luptele din Severodonețk ar putea decide soarta războiului în estul țării.

Zelenski: "Soarta Donbasului se joacă la Severodonețk!"
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Ukraine Presidency
de Adrian Iclozan    |    09 Iun 2022   •   09:12

"În multe privințe, soarta Donbasului este decisă aici", a arătat el, în condițiile în care Severodonețk este aprig disputat de forțele ruse și ucrainene, cu câștiguri și retrageri temporare de ambele părți.

Miercuri, Moscova a anunțat că a "curățat" zonele rezidențiale din oraș și că face eforturi pentru a prelua controlul și în zonele industriale.

Totodată, autoritățile ruse au pretins că au provocat armatei ucrainene care luptă în Donbas "pierderi semnificative", de sute de militari uciși și numeroase mijloace de luptă distruse.

Însă președintele ucrainean a transmis, la rândul său, că armata Kievului a reușit să provoace inamicului pierderi importante.

Ultimele informații provenind de la oficiali locali indică faptul că forțele ucrainene de apărare au fost împinse de ruși în suburbiile orașului.

Bilanț ONU: peste 4.000 de civili morți și 14 milioane de oameni care au fugit din calea invaziei ruse

Serghei Gaidai, guvernatorul militar al regiunii Lugansk, a declarat că militarii ucraineni s-au retras după ce Rusia a început să pună la pământ clădirile cu lovituri de artilerie și de aviație.

"Luptele continuă. Nu e posibil să spui că rușii au controlul deplin în oraș. Forțele noastre dețin controlul în suburbii", a spus el.

Oficialul a reconfirmat că aproximativ 15.000 de civili sunt blocați de lupte în Severodonețk și în orașul învecinat, Lîsîceansk.

De la începutul invaziei ruse, cel puțin 4.253 de civili au fost uciși în Ucraina, alți 5.141 fiind răniți, conform Organizației Națiunilor Unite. 

Alte mii de combatanți de ambele părți au murit în lupte.

Peste 14 milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza războiului.

×
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close