Zi sângeroasă în Pakistan: Peste 100 de oameni au murit într-o serie de atentate comise joi

de M.T.    |    11 Ian 2013   •   11:35
Zi sângeroasă în Pakistan: Peste 100 de oameni au murit într-o serie de atentate comise joi Foto: Agerpres/AP

O serie de atentate comise joi în Pakistan a ucis cel puţin 115 persoane, într-una din cele mai sângeroase zile din istoria ţării, au anunţat autorităţile pakistaneze, citate de AFP.

Primul atac cu bombă s-a produs într-o zonă foarte aglomerată din oraşul Quetta, dispozitivul exploziv fiind amplasat pe un vehicul al unei unităţi de paramilitari. Explozia a ucis 11 persoane şi a rănit alte 27.

În cursul serii, tot în Quetta, un dublu atentat sinucigaş a vizat un club de biliard folosit în special de muslmanii şiiţi, acesta provocând moartea a cel puţin 82 de persoane şi rănirea altor 121.

Grupul extremist sunit Lashkar-e-Jhangvi a revendicat ceea ce reprezintă cel mai sângeros atac asupra minorităţii şiite din Pakistan, care reprezintă aproximativ 20% din totalul populaţiei de 180 de milioane a ţării.

De asemenea, atentatul de la clubul de biliard a produs cele mai multe victime după cel de pe 13 mai 2011, când 98 de persoane au murit în urma exploziei de la un centru de antrenament al poliţiei din Shabqadar. Atacul de atunci a avut loc la puţin timp după ce trupele americane l-au ucis pe Osama bin Laden.

Primul sinucigaş şi-a aruncat în aer încărcătura în club, pentru ca după alte 10 minute, după ce la faţa locului au ajuns poliţişti, echipe de salvare şi jurnalişti, un al doilea atacator să-şi arunce în aer maşina-capcană din faţa clădirii.

Grupul Lashkar-e-Jhangvi a revendicat atacul prin intermediul telefoanelor trimise către jurnaliştii locali, grupul fiind cunoscut pentru legăturile pe care le are cu Al-Qaeda şi cu talibanii.

Exploziile au afectat şi câteva magazine şi alte clădiri din zonă, a transmis corespondenul AFP, iar patru ambulanţe au fost distruse.

Oraşul Quetta este cunoscut pentru faptul că reprezintă o ţintă importantă pentru atacurile împotriva minorităţii şiite.

Al treilea atac de joi s-a produs în districtul Swat, în timpul unei întâlniri religioase, numărul victimelor fiind de 22 de morţi şi 80 de răniţi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close