Antena 3 CNN Externe Ziarul The Guardian nu mai ştie nimic de corespondentul din Libia, de duminică

Ziarul The Guardian nu mai ştie nimic de corespondentul din Libia, de duminică

Ziarul The Guardian nu mai ştie nimic de corespondentul din Libia, de duminică
Sursa foto: Foto: guardian.co.uk
10 Mar 2011   •   20:24

Cotidianul britanic The Guardian a anunţat joi că nu mai ştie nimic de duminică despre unul dintre corespondenţii săi din Libia şi despre un reporter brazilian care îl însoţea, însă, potrivit unor surse, aceştia sunt deţinuţi de autorităţile libiene, informează AFP.

"Sunt necesare eforturi urgente pentru a se stabili unde este jurnalistul Ghaith Abdul-Ahad, care lucra în vestul Libiei de două săptămâni", anunţă The Guardian.

Ghaith Abdul-Ahad este un cetăţean irakian care lucrează pentru ziarul The Guardian din 2004. El călătorea împreună cu Andrei Netto de la ziarul brazilian O Estado de Sao Paulo, care este şi el dispărut, conform cotidianului britanic.

"A intrat în Libia din Tunisia şi a vorbit pentru ultima dată cu oamenii de la ziar duminică, prin intermediul unei terţe persoane, în timp ce se afla în apropiere de Zawiyah", adaugă cotidianul.

Oraşul Zawiyah, situat la 40 de kilometri vest de Tripoli, a fost scena unor intense lupte între adversarii şi susţinătorii regimului Muammar Kadhafi. Joi, oraşul era sub controlul forţelor guvernamentale, spunea un locuitor.

Cotidianul The Guardian precizează că ţine legătura cu autorităţile din Tripoli şi cu reprezentanţii libieni de la Londra, cerându-le să acţioneze imediat pentru a se afla unde este jurnalistul sau dacă este deţinut de autorităţi.

Potrivit unei surse informate de la Tripoli, Ghaith Abdul-Ahad ar fi deţinut de autorităţile libiene, pentru că a intrat ilegal în ţară.

"El a intrat ilegal în ţară şi, prin urmare, a fost arestat de autorităţi", a declarat sursa citată, sub acoperirea anonimatului, fără a oferi detalii despre locul de detenţie sau starea sa de sănătate a acestuia.

Jurnalistul brazilian Andrei Netto se află, de asemenea, în închisoare, la vest de Tripoli, a anunţat ziarul pentru care lucrează, iar preşedinta Dilma Rousseff a cerut "măsuri urgente" pentru a asigura eliberarea sa.

"Preşedinta Dilma Rousseff urmăreşte cu atenţie situaţia jurnalistului brazilian Andrei Netto de la cotidianul O Estado de Sao Paulo, deţinut în Libia, şi a ordonat ca ministrul interimar al Afacerilor Externe, Ruy Nogueira, să ia măsuri urgente pentru a garanta integritatea sa fizică şi eliberarea sa", informează un comunicat citit presei de purtătorul său de cuvânt, Rodrigo Baena.

În document se mai arată că jurnalistul se află la Sabratha, la 60 de kilometri de capitala Tripoli, şi că ambasadorul brazilian în Libia, George Ney Fernandes, depune "eforturile necesare alături de forţele care activează în regiune, pentru o soluţionare rapidă a cazului".

Trei jurnalişti de la BBC au fost "arestaţi şi bătuţi" de militari şi poliţişti libieni, zilele trecute, în apropiere de Zawiyah, fiind supuşi unui simulacru de execuţie. Reporterii au fost eliberaţi după 21 de ore de detenţie.

×
Subiecte în articol: jurnalist Libia informatii disparut
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close