Antena 3 CNN Externe Zidul subteran al Egiptului va ?strangula? Gaza

Zidul subteran al Egiptului va ?strangula? Gaza

Zidul subteran al Egiptului va ?strangula? Gaza
Sursa foto: gaza
14 Ian 2010   •   21:16

Planurile Egiptului de a construi un zid subteran de oţel la graniţa cu Fâşia Gaza va "strangula" enclava, arăta un purtător de cuvânt al ministerului de Interne din Gaza. Egipt a început recent să construiască o barieră subterană de metal pentru a-i opri pe contrabandiştii din Palestina să se mai deplaseze prin tunelele dintre Gaza şi Egipt.
Traficanţii au devenit deosebit de activi după blocada israeliană asupra enclavei palestiniene controlată de Hamas, cu 1,5 milioane locuitori. Zidul subteran de 10 km va fi construit la frontiera cu Gaza.

"Construcţia egipteană a barierei de oţel va strangula Gaza, care deja este sub blocadă de patru ani. Am contactat autorităţile egiptene la cel mai înalt nivel, am explicat ce pericole aduce zidul în faţa cetăţenilor noştri, dar fără rezultate pozitive," arăta Ihab al-Hussein .
Acesta adăuga că tunelurile asigură transportul a circa 35 procente din bunurile necesare populaţiei, iar închiderea acestora doar va înrăutăţi situaţia umanitară deja complicată din regiune.
BBC relata că zidul a fost proiectat de ingineri militari americani şi va avea o ?adâncime? de 18 metri pentru a bloca cele circa 1000 de tuneluri de la frontieră. Surse egiptene vorbeau despre o adâncime între 20 şi 30 de metri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Egipt Fasia Gaza Palestina
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close