Antena 3 CNN Externe Zimbabwe NEAGĂ că ar fi semnat un contract de vânzare de URANIU către Iran

Zimbabwe NEAGĂ că ar fi semnat un contract de vânzare de URANIU către Iran

Zimbabwe NEAGĂ că ar fi semnat un contract de vânzare de URANIU către Iran
Sursa foto: Foto: zimbabweinvestor.com
11 Aug 2013   •   18:06
Zimbabwe nu a semnat niciun contract de vânzare de uraniu către Iran, a afirmat duminică ministrul minelor de la Harare, Obert Mpofu, dezminţind, într-o declaraţie pentru AFP, o informaţie apărută în cotidianul britanic The Times, pe care a considerat-o o 'ficţiune'.
 
Nimeni din Iran nu a cerut vreodată vreo 'concesiune minieră', a declarat Obert Mpofu. 'Dacă Chimanikire i-a vorbit reporterului de la Times despre un acord pentru a se exporta uraniu în Iran, poate că a fost vorba de un vis', a spus ministrul, conform Mediafax.
 
The Times a prezentat sâmbătă o declaraţie a ministrului adjunct al minelor din Zimbabwe, Gift Chimanikire, în sensul că această ţară ar fi semnat un acord cu Iranul în vederea livrării uraniului necesar pentru obţinerea armei nucleare. 
 
Acordul ar fi fost semnat anul trecut, în contextul în care SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni Iranului, suspectând Teheranul de intenţia de a obţine bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil. 
 
Zimbabwe este de asemenea sub presiunea sancţiunilor internaţionale, care vizează aproximativ zece personalităţi, între care preşedintele Robert Mugabe, care a fost reales la 31 iulie. Mugabe a susţinut în mod public programul nuclear iranian. 
 
Gift Chimanikire - care face parte din opoziţia cu care Mugabe coabita de patru ani, în timp Obert Mpofu aparţine taberei prezidenţiale - a estimat că în cazul articolului din The Times era vorba de o eroare, potrivit săptămânalului guvernamental Sunday Mail. 'Nicio licenţă (de exploatare minieră) nu a fost eliberată. Eu nu am spus niciodată un lucru atât de stupid. (...) Facem prospecţiuni şi nu exploatăm' uraniu în Zimbabwe, a declarat el. 
 
Chimanikire nu a putut fi contactat de AFP. 
 
Sunday Mail adaugă că Jan Raath şi Jerome Starkey, doi corespondenţi ai Times, sunt căutaţi de poliţia din Zimbabwe după publicarea articolului lor, acuzaţi de 'răspândirea unor ştiri false'. 
 
'Nu am auzit vorbindu-se despre acest caz' a spus Charity Charamba, purtător de cuvânt a poliţiei, răspunzând unei întrebări adresate de AFP.
 

×
Subiecte în articol: Zimbabwe contract uraniu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close