Zona euro, pregătită să activeze Fondul European de Stabilitate Financiară

de M.Z.    |    30 Iul 2012   •   08:59
Zona euro, pregătită să activeze Fondul European de Stabilitate Financiară Foto: superstock.com

Zona euro este pregătită ca, în comun cu Banca Centrală, să activeze Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), a declarat preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, potrivit Le Figaro, informează Agerpres.

"Suntem într-un punct crucial, mai rămâne de precizat ritmul şi măsura. Vom acţiona împreună cu BCE, fără a-i afecta independenţa. Când spun mă refer la fondul de salvare FESF, cu alte cuvinte cele 17 guverne din zona euro", a spus Juncker, subliniind că această instituţie financiară "se bucură de mare încredere".

"Problema nu rezidă în bancă, ci în politicieni. BCE este o instituţie independentă, ea nu se subordonează comenzilor unor guverne şi nu este obligată să-şi coordoneze poziţia cu acestea", a spus Juncker, estimând că o "perioadă extrem de importantă pentru zona euro este aşteptată pentru sfârşitul acestui an".

"Zona euro se află în prezent într-o astfel de situaţie încât trebuie să-şi dovedească viabilitatea şi să-şi asigure stabilitatea prin toate mijloacele. Atitudinea lumii faţă de moneda unică este ca şi cum i-ar fi rămas de existat doar câteva luni", a adăugat Juncker.

La rândul său, preşedintele BCE, Mario Draghi, a apreciat că "BCE este pregătită să facă tot ce este necesar pentru păstrarea euro. Şi credeţi-mă, este de ajuns".
x close