Zona euro va constitui un fond european de salvare împotriva crizei, de 800 miliarde euro

de M.Z.    |    30 Mar 2012   •   15:27
Zona euro va constitui un fond european de salvare împotriva crizei, de 800 miliarde euro Foto: worldbulletin.net

Cele 17 state membre ale zonei euro au decis vineri, la Copenhaga, construirea fondului de salvare împotriva crizei în valoare de 800 miliarde euro (1.100 miliarde de dolari), a anunţat ministrul austriac de Finanţe Maria Fekter, potrivit Reuters.

Suma conţine 500 miliarde de euro, bani din Mecanismul european de stabilitate (MES), 200 miliarde de euro deja angajaţi din Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), 53 miliarde de euro împrumuturi bilaterale şi 49 miliarde de euro în ajutorul care a rămas din precedentul mecanism european de stabilitate financiară (EFSM), a declarat Fekter.

Mecanismul European de Stabilitate, dotat cu fonduri de 500 miliarde de euro, ar urma să demareze operaţiunile în vara acestui an. În schimb, Fondul European de Stabilitate Financiară a acordat sau a promis că va acorda împrumuturi de 192 miliarde de euro Greciei, Irlandei şi Spaniei.

Fondul European de Stabilitate Financiară a fost înfiinţat în luna mai 2010 în ideea de a proteja ţările vulnerabile din zona euro, după ce Grecia a fost salvată de UE şi FMI, şi dispunea la început de o capacitate de împrumut de 440 de miliarde de euro. FESF ar urma să fie definitiv înlocuit de Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui să intre în vigoare la mijlocul lui 2012.

x close