Antena 3 CNN Externe Zona Fukushima ar putea rămâne pustie timp de 20 de ani. Locuitorii nu sunt primiţi în centrele de ajutor

Zona Fukushima ar putea rămâne pustie timp de 20 de ani. Locuitorii nu sunt primiţi în centrele de ajutor

Zona Fukushima ar putea rămâne pustie timp de 20 de ani. Locuitorii nu sunt primiţi în centrele de ajutor
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
13 Apr 2011   •   18:24
Situaţia de la centrala Fukushima nu s-a îmbunătăţit. Autorităţile au ridicat alerta nucleară de la 5 la 7, acesta fiind cel mai ridicat nivel pe scara evenimentelor nucleare, acelaşi nivel ca la Cernobîl, conform AFP.

Oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că măsurile autorităţilor nipone par suficiente pentru moment iar premierul japonez a apreciat că situaţia se stabilizează „pas cu pas”.

Locuitorii de lângă Fukushima nu sunt primiţi în centre de cazare

Între timp însă, locuitorii de lângă Fukushima care au fugit din zonă nu sunt primiţi în centrele de cazare din teama de a nu contamina alte persoane. Mai mult, aceştia au nevoie de certificate care să ateste că nu reprezintă riscuri şi că pot fi primiţi în centrele de cazare.

Un expert medical din prefectura Fukushima a declarat că doar angajaţii de la centrală pot reprezenta un risc, dar că îngrijorarea generală poate duce la acte de discriminare.

Printre persoanele care nu au avut loc în centrele de cazare s-a numărat şi o fetiţă de opt ani. Aceasta nu avea certificat privind radioactivitatea.

Zona Fukushima, nelocuită timp de 20 de ani


Un consilier guvernamental japonez a declarat că regiunea din jurul centralei ar putea rămâne nelocuită mai mult timp, până la 20 de ani. "Nu se poate trăi acolo deocamdatã. Iar această situaţie ar putea dura între zece şi 20 de ani", a declarat Kenichi Matsumoto, consilier la biroul premierului japonez.

În urma accidentului de la centrala Fukushima Daiichi, produs dupã seismul şi tsunamiul din 11 martie, Guvernul japonez a instituit o zonã de evacuare pe o razã de 20 de kilometri.

Luni, Executivul de la Tokyo a anunţat că intenţioneazã să extindă acest perimetru de securitate.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close