Antena 3 CNN Externe Un președinte european compară carantina nevaccinaților în Austria cu metodele fasciste din anii '30

Un președinte european compară carantina nevaccinaților în Austria cu metodele fasciste din anii '30

Președintele croat Zoran Milanovic a stârnit un incident diplomatic cu Austria după ce a făcut comentarii legate de măsura carantinării persoanelor nevaccinate în această țară, transmite BBC.

Un președinte european compară carantina nevaccinaților în Austria cu metodele fasciste din anii '30
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    18 Noi 2021   •   13:59

Milanovic a fost primit, marți, în audiență de Papa Francisc la Vatican.

În contextul discuțiilor cu suveranul pontif pe marginea vaccinării, președintele croat a făcut următorul comentariu legat de situația din Austria:

"Vaccinurile au fost inventate de câteva minți geniale în timp ce această prostie cu restricțiile anti-epidemice nu are nimic de-a face cu știința. În Austria, nevaccinaților li se interzice să iasă din case. Ce e asta? Știință sau sunt metode care amintesc de anii '30?"

Anii '30 ai secolului trecut au fost marcați de ascensiunea fascismului în Germania, unde regimul național-socialist a demarat persecuții pe criterii rasiale.

Comentariul președintelui Milanovic a determinat Ministerul de Externe de la Viena să-l convoace pe ambasadorul croat.

"Comparația măsurilor anti-coronavirus cu fascismul este inacceptabilă. Este răspunderea noastră să-i protejăm pe cetățenii austrieci și procedăm în consecință", se precizează într-o declarație a ministerului.

Președintele Croației: pro-vaccin dar anti-restricții

Președintele croat se declară, el însuși, încrezător în vaccin, însă este un oponent public al restricțiilor, notează Reuters.

Milanovic, care s-a vaccinat în ianuarie anul acesta și spune că vaccinul este "eficient", a declarat în lunile din urmă:

"Nu putem încuraja pe termen nelimitat această cultură obsesivă a securității. Din momentul în care numărul de vaccinuri îl depășește pe cel al persoanelor interesate să se vaccineze, povestea s-a încheiat (...) Presupunând că vaccinul este eficient - și este."

BBC mai notează că președintele croat este în dezacord cu premierul Andrej Plenkovic.

Acesta din urmă intenționează să-i sancționeze pe oficialii care refuză să aplice obligativitatea certificatului de vaccinare la locul de muncă.

Milanovic a declarat că nu-și va "agasa" personalul cu cerința de a prezenta un certificat de vaccinare sau un test COVID.

Austria: două milioane de persoane în carantină, de luni

Austria a plasat în carantină, de luni, aproximativ două milioane de persoane care nu sunt vaccinate complet împotriva coronavirusului.

Anunțul plasării în carantină a fost făcu duminică de cancelarul austriac Alexander Schallenberg.

"Trebuie să creștem rata vaccinărilor. Este rușinos de scăzută", a spus Schallenberg într-o conferență de presă în care a detaliat noile restricții.

Schallenberg a anunțat decizia, anticipată presă și de populația, după o videoconferință cu guvernatorii celor nouă provincii ale țării.

Aproximativ 65% din populația Austriei s-a vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19.

Este una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală, amintește Reuters.

Carantina obligă persoanele nevaccinate să nu iasă din casă decât pentru anumite activități considerate vitale sau pentru urgențe medicale.

Există deja restricții majore pentru această categorie de populație: persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă.

Foto: președintele croat Zoran Milanovic (stânga) în timpul întâlnirii cu Papa Francisc la Vatican, 15 noiembrie 2021

×
Subiecte în articol: Zoran Milanovic Austria nevaccinaţi
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close