25 de ani de la apariţia primului CD

17 Aug 2007   •   14:54
25 de ani de la apariţia primului CD
Pe 17 august se împlinesc 25 de ani de când a apărut primul CD. Acest eveniment a marcat începutul trecerii de la muzica analogică la cea digitală. Primul CD a fost produs de Phillips la o fabrică de lângă Hanover, în Germania. „La sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980, nu ne-am gândit niciodată că, într-o zi, industriile divertismentului şi informaticii vor opta pentru CD-urile digitale în vederea stocării volumului în creştere de conţinuturi”, a spus Piet Kramer, care a participat în calitate de inginer la dezvoltarea compact discului.

CD-ului a adus odată cu el calitate superioară a sunetului şi un plus de rezistenţă în timp. În 25 de ani, peste 200 de miliarde de CD-uri au fost vândute în întreaga lume. Dacă am aşeza unul peste altul CD-urile vândute în acest timp s-ar crea o stivă care ar putea înconjura pământul de 6 ori. Prima trupă care a riscat şi a recurs la acest format a fost ABBA. Cu un sunet net superior vinilului şi cu o capacitate de stocare mult mai mare, micul compact disc a făcut furori încă de la lansare, în 1982. CD-ul a schimbat complet modul de ascultare a muzicii în lumea întreagă, şi totodată a deschis drumul spre tehnologia digitală.

Deşi CD-ul este, la ora actuală, formatul cel mai utilizat în domeniu, DVD-ul a intrat tare pe piaţă, având avantajul unei capacităţi de a stoca de 80 de ori mai multe piese decât CD-ul. Odată cu explozia muzicii descărcate de pe internet, a MP3 playerelor şi a iPod-urilor, au crescut îndoielile că CD-ul va mai apuca a 30-a aniversare.

Antena3.ro

x close