Antena 3 CNN High Tech A apărut primul simulator pentru dirijorii de trafic aerian din România

A apărut primul simulator pentru dirijorii de trafic aerian din România

A apărut primul simulator pentru dirijorii de trafic aerian din România
Sursa foto: Foto: Videonews
07 Dec 2010   •   23:28

În România a apărut primul centru pentru coordonarea căutării şi salvării în cazul unui accident aviatic. Va reduce la cel mult o jumătate de oră timpul de depistare a locului accidentului şi evident, salvarea pasagerilor răniţi se face mult mai repede. Nu este singura noutate, astazi a fost lansat primul simulator 3D pentru oamenii care dirijează avioanele.

Simulatorul de trafic aerian în care mă aflu ajută controlorii de trafic care lucrează în turnul de control dintr-un aeroport să fie pregătiţi pentru orice fel de situaţie. Simulatorul are o proiecţie de 360 de grade şi este capabil să reproducă mediul şi condiţiile de lucru dintr-un turn de control al unui aeroport. Cine stă aici vede tot ce se întâmplă pe pistă, ce avion vine să aterizeze şi ce avion pleacă. Poate să simuleze că e zi sau noapte. Şi mai mult decât atât, simulatorul poate fi configurat să creeze condiţii meteo reale, adică ploaie, zăpadă, ceaţă sau burniţă.

Dispozitivul va fi folosit de controlorii de trafic care lucrează în noul centru pentru coordonarea căutării şi salvării în cazul unui accident aviatic. Au fost selectaţi cei mai buni din ţară, dar şi ei trebuie să se pregătească periodic. La centru pentru coordonare au nevoie de ochi buni ca să descopere când dispar avioanele de pe radare.

Procedura indică semnalarea imediată a ministerului şi coordonarea echipelor de salvare pentru a ajunge cât mai repede în locul unde se află avionul. Cu cât e mai repede găsit locul accidentului, cu atât mai repede sunt găsiţi posibilii supravieţuitori.

Tehnica nouă ne şi costă. Centrul de coordonare a căutării şi şi simulatorul de trafic aerian au scos din bugetul Romatsa peste 900 de mii de euro.

 

×
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close