Antena 3 CNN High Tech Agenţia Spaţială Europeană are un sistem de sunet UCIGĂTOR

Agenţia Spaţială Europeană are un sistem de sunet UCIGĂTOR

Agenţia Spaţială Europeană are un sistem de sunet UCIGĂTOR
05 Feb 2014   •   13:03

Avem un sfat pentru cei care ascultă muzica cu volumul dat la maxim! Sunetul din difuzoare poate ucide! Trebuie să precizăm că acest lucru se poate întâmpla doar dacă volumul depăşeşte 135 de decibeli. Desigur, nu vă veţi confrunta cu problema asta folosind căştile de la iPod, dar există un sistem de sunet care poate să ucidă. Acesta este instalat la Agenţia Spaţială Europeană (ASE) şi este folosit la testarea acustică a navelor spaţiale, pentru ca acestea să nu fie afectate de zgomotul din timpul lansării.

Sistemul de aici atinge cotele cele mai puternice din Europa. Când volumul este dat la maxim, este imposibil ca cineva să supravieţuiască în imediata apropiere a "boxelor" speciale.

Camera de testare are o înălţime de 17 m şi o lăţime de 11 m. Pe unul dintre pereţii încăperii sunt instalate difuzoare imense. Atunci când nitrogenul iese prin hornul gigantic, puterea sunetului atinge cote ce pot ajunge la 154 de decibeli.

Asemenea forţă este atât de distrugătoare încât poate fi folosită ca o armă letală. Potrivit unui studiu german, forţele de ordine au la dispoziţie astfel de arme, cu un grad al decibelilor mult mai mic, care provoacă însă stări de greaţă şi disconfort psihic şi fizic. Când sunt detonate, grenadele acustice sau petardele speciale generează generează între 120 şi 190 de decibeli. Conform specialiştilor, o explozie ce depăşeşte 210 decibeli afectează organele interne umane, provocând leziuni grave sau chiar moartea.

Din fericire, sirena ASE nu a fost construită pentru a fi folosită ca o armă. Ea este izolată în interiorul unor pereţi groşi din beton armat, bine izolaţi fonic şi termic şi operează în condiţii de maximă siguranţă.

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close