Ai iPhone? Înseamnă că ești atacat! Vezi ce să faci dacă ai primit mesajul ăsta când ai deschis browserul de Internet

25 Feb 2016   •   15:10
Ai iPhone? Înseamnă că ești atacat! Vezi ce să faci dacă ai primit mesajul ăsta când ai deschis browserul de Internet Foto: Pixabay

Utilizatorii români ai terminalelor iPhone sunt vizaţi de o campanie de înşelătorie prin intermediul browserului Safari, atenţionează Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

"Utilizatorii români ai serviciilor Apple sunt vizaţi de o campanie de tip Scam (înşelătorie) prin intermediul browser-ului Safari. Mai precis, la deschiderea Safari, utilizatorilor li se afişează un mesaj prin care sunt anunţaţi că li se aduc acuzaţii cu privire la faptul că au 'vizualizat/stocat/distribuit materiale pornografice cu conţinut interzis', astfel că vor fi anchetaţi pentru aceste fapte şi sunt pasibili de o 'pedeapsă sub formă de privaţiune de libertate pe un termen de la 5 până la 8 ani şi/sau amendă până la 300.000 de lei", se notează în comunicarea CERT-RO.

Potrivit specialiştilor, la o primă analiză a textului afişat este evident că atacatorii l-au preluat de la o altă campanie ce încerca înşelarea utilizatorilor din România, respectiv virusul Poliţia Română, adaptându-l pentru utilizatorii de terminale mobile. 'După cum se poate observa, textul este scris într-o limbă română aproximativă, cu greşeli gramaticale şi de ortografiere, cel mai probabil tradus dintr-o limbă străină cu ajutorul unor instrumente automate de traducere cum ar fi Google Translate. În plus, mesajul conţine informaţii cu privire la localizarea destinatarului telefonului, precum Ţara/Regiune (judeţ)/Oraş şi coordonate GPS. Aceste elemente au rolul de a acorda o impresie de autenticitate mesajului afişat. Utilizatorilor li se cere înaintarea unei sume de bani pentru rezolvarea problemei. Sub nicio formă nu transmiteţi suma cerută către atacatori!', se arată în informarea CERT-RO, citată de stiripesurse.ro.

Parteneri
x close