Antena 3 CNN High Tech Al Qaida caută un rapsod pentru pagina lor de Internet

Al Qaida caută un rapsod pentru pagina lor de Internet

Al Qaida caută un rapsod pentru pagina lor de Internet
22 Noi 2007   •   13:39

Al Qaida este în căutarea unui rapsod: organizaţia teroristă a lui Osama Ben Laden a lansat pe Internet un casting pentru a selecţiona un recitator de versuri care să transmită comunicatele şi apelurile propagandistice plasate pe Ekhlaas (fidelitate în arabă), pagina web pe care extremiştii o folosesc drept platformă de comunicare, informează ziarul catalan El Periodico. Convocarea on-line răspunde canoanelor clasice ale concursului.

"Fraţii voştri din reţeaua islamică Al Ekhlaas au plăcerea să vă anunţe primul concurs de recitare", se arată în anunţul web, care stabileşte un termen de înscriere care a expirat vinerea trecută. Potrivit anunţului, "câştigătorului va primi titlul de recitator al Al Ekhlaas şi va fi ales prin votul administratorilor şi membrilor forului". Totuşi, nu toată lumea poate să participe la concurs, care va fi rezervat doar utilizatorilor înregistraţi pe această pagină, un lucru destul de complicat având în vedere că trebuie să fie trecute mai multe filtre de securitate.

Regulile concursului sunt destul de simple: aspiranţii la titlul de rapsod oficial al Al Qaida trebuie să se filmeze în timp ce recită cu voce tare o poezie: "Avem un angajament faţă de oraşul Mecca / Un angajament asumat cu mult timp în urmă / Jihadul este calea noastră spre culmi şi nu ne vom mulţumi cu ceea ce este jos, ci doar cu vârfurile cele mai înalte/ Drumul nostru este presărat cu foc, resturi mutilate de cadavre şi sânge/ Nu avem pe nimeni/ Nu renunţăm şi nici nu regretăm/ Vocea tunurilor în ceaţă este cel mai frumos cânt/ Iar sângele martirilor este drumul, steagul nostru". Înregistrarea trebuie trimisă administratorilor Al Ekhlaas, care vinerea trecută avea deja 12 candidaţi.

Câştigătorul va fi ales pentru a recita poeziile şi textele jihadiste care însoţesc benzile video de propagandă ale Al Qaida. Din punctul de vedere al Al Qaida, căutarea unui rapsod nu este un act gratuit sau hazardat.

Specialiştii în terorismul islamic sunt de părere că poezia este un element de bază în ideologia Al Qaida. "Majoritatea web-urilor extremiste au o secţiune sau un spaţiu rezervat poemelor care ridică în slăvi jihadul şi acţiunile mujahedinilor", subliniază Marcos Garcia Rey, expert spaniol în jihadismul global.

Rompres

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close