Antena 3 CNN High Tech Alternativă la benzinărie? Britanicii au lansat pompa de alimentare cu hidrogen pentru acasă

Alternativă la benzinărie? Britanicii au lansat pompa de alimentare cu hidrogen pentru acasă

Alternativă la benzinărie? Britanicii au lansat pompa de alimentare cu hidrogen pentru acasă
09 Iul 2008   •   14:44

O companie britanică a dezvoltat o pompă de alimentare cu hidrogen care ar putea fi folosită de maşinile care folosesc acest tip de combustibil, acesta fiind un prim pas către crearea unei infrastructuri de alimentare care ar putea duce la răspândirea masivă a maşinilor cu zero emisii de gaze, informează BBC. Mai mult, pompa poate fi instalată şi acasă, acest lucru făcând-o utilă şi uşor de folosit.

Lipsa staţiilor de alimentare era practic singurul lucru care stătea în calea răspândirii maşinilor pe hidrogen, în condiţiile în care producători auto precum Honda au început deja să construiască astfel de maşini în serie.

Pompa de hidrogen funcţionează pe bază de electroliză, producând gazul din apă cu ajutorul electricităţii. De asemenea, un generator intern transformă la loc gazul în electricitate, pentru a furniza energie pentru casă.

Compania ITM Power a amplasat o astfel de pompă de alimentare într-o casă din Sheffield, unde este folosită şi pentru încălzire şi gătit. ?Luând în considerare nevoia presantă de a reduce dependenţa noastră de combustibili fosili, mai ales de petrol, şi de a reduce emisiile de dioxid de carbon, viitorul hidrogenului ca un mijloc alternativ de producere de energie n-a fost niciodată mai luminos.? a declarat Jim Heathcote, directorul companiei.

Specialiştii în energia produsă cu ajutorul hidrogenului sunt însă sceptici în ceea ce priveşte costurile pe care le implică o astfel de pompă, precum şi eficienţa ei.

?Întrebarea critică în această privinţă este cât va costa să pui o astfel de pompă în casa ta. Tehnologia este extrem de plauzibilă, dar cred ca va întâmpina probleme de acceptare din partea publicului? a declarat David Hart, specialist de la Colegiul Imperial de Cercetare din Londra.

ITM a lansat odată cu pompa şi o maşină marca Ford Focus modificată pentru a putea funcţiona cu hidrogen.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close