Antena 3 CNN High Tech Armata americană finanţează o cercetare pentru a putea ?citi? gândurile soldaţilor

Armata americană finanţează o cercetare pentru a putea ?citi? gândurile soldaţilor

Armata americană finanţează o cercetare pentru a putea ?citi? gândurile soldaţilor
16 Aug 2008   •   19:03

Armata americană a angajat mai mulţi oameni de ştiinţă pentru a studia posibilitatea citirii gândurilor. Americanii speră ca astfel să poată „traduce” gândurile soldaţilor al căror creier a fost afectat în timpul luptelor. Rezultatele cercetărilor ar putea aduce beneficii şi pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale.

Oamenii de ştiinţă au la dispoziţie un buget de patru milioane de dolari pentru dezvoltarea proiectului. Ei vor încerca să descifreze care sunt gândurile unei persoane şi cui doreşte să adreseze mesajul. Cercetători ai Universităţii Irvine, California, vor colabora în acest sens cu specialişti ai Universităţii din Maryland şi ai Universităţii Carnegie Mellon. Ei vor folosi în acest scop electroencefalograma, o metodă prin care poate fi măsurată activitatea electrică la nivel cerebral cu ajutorul unor electrozi plasaţi pe scalp.

Pentru cercetare vor fi folosiţi voluntari care vor fi conectaţi la casca cu electrozi şi fi rugaţi să se gândească la un cuvânt anume. Apoi cercetătorii vor face o analiză amănunţită a activităţii lor cerebrale. Pe termen lung ei şi-au propus să dezvolte un software care să poată recunoaşte automat gândurile, pe care apoi să le transpună în cuvinte scrise sau vorbite.

Michael D'Zmura, coordonatorul departamentului de cercetări ştiinţifice din cadrul Universităţii Irvine, a precizat că până la momentul când vor putea fi citite gândurile liber exprimate ale oamenilor vor mai trece mulţi ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close