Antena 3 CNN High Tech Astronauţii de pe naveta Endeavour au efectuat a doua ieşire în spaţiu

Astronauţii de pe naveta Endeavour au efectuat a doua ieşire în spaţiu

Astronauţii de pe naveta Endeavour au efectuat a doua ieşire în spaţiu
16 Mar 2008   •   13:03

Astronauţii navetei Endeavour au avut cea de-a doua ieşire în spaţiu din cele cinci prevăzute în misiune. Echipajul va poposi 12 zile pe Staţia Spaţială Internaţională, timp în care trebuie să asambleze robotul canadian Dexter şi să ataşeze la staţie primul element din imensul laborator japonez, numit Kibo, adică speranţă.

Doar doi dintre cei şapte astronauţi de pe Endeavour au ieşit în spaţiu. Este vorba de veteranul Richard Linnehan şi partenerul său, Michael Foreman. Perechea de astronauţi s-a ocupat acum de asamblarea robotului canadian cu două braţe, botezat Dexter.

În următoarele trei ieşiri în spaţiu, echipajul navetei americane va încerca să ataşeze la Staţia Spaţială Internaţională primul element din imensul laborator japonez, numit Kibo. Laboratorul, care va fi transportat pe bucăţi, valorează aproape două miliarde şi jumătate de dolari. Prin această acţiune, Japonia devine membru cu drepturi depline al staţiei, alături de Statele Unite, Rusia şi Europa.

Naveta Endeavour a fost lansată în urmă cu 5 zile de la centrul Kennedy din Florida. Pentru misiunea spaţială de 16 zile, naveta a fost alimentată cu aproape 2 milioane litri de hidrogen şi oxigen în stare lichidă.

Antena 3

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close