Antena 3 CNN High Tech Astronom: "Vânătorii" de extratereştri ar trebui să caute "inteligenţe artificiale cu simţuri"

Astronom: "Vânătorii" de extratereştri ar trebui să caute "inteligenţe artificiale cu simţuri"

Astronom: "Vânătorii" de extratereştri ar trebui să caute "inteligenţe artificiale cu simţuri"
Sursa foto: Foto: www.t-enterprise.co.uk
23 Aug 2010   •   19:20

Un astronom cu experienţă de la SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) susţine că cei care caută forme de viaţă extraterestre ar trebui să-şi îndrepte atenţia către ?inteligenţele artificiale cu simţuri?, relatează BBC.

Până în prezent, Seti a căutat semnale radio provenind de la lumi asemănătoare cu Pământul. Însă astronomul Seti, Seth Shostak, e de părere că perioada de timp dintre dezvoltarea tehnologiei radio şi cea a inteligenţei artificiale, ar fi una scurtă pentru extratereştri. El a precizat, într-un articol al publicaţiei Acta Astronautica, că şansele de a descoperi forme de viaţă artificiale sunt mai mari decât cele de a găsi fiinţe biologice.

Mulţi dintre cei care lucrează la Seti susţin de ceva vreme că natura a rezolvat problema vieţii folosind diferite elemente chimice. Potrivit cercetătorilor Seti, extratereştrii nu numai că nu ne seamănă, dar la nivel biologic nici măcar nu funcţionează ca noi. Până acum cercetătorii căutau forme de viaţă care urmează câteva dintre regulile biochimiei: trăiesc o perioadă limitată de timp, procreează şi, mai important, evoluează.

Însă dr Shostak este de părere că deşi e nevoie de o perioadă mare de timp pentru ca fiinţele să evolueze atât de mult încât să poată comunica în afara planetei, tehnologia ar evolua deja suficient de repede pentru a-i depăşi pe cei care au dezvoltat-o.

?Dacă ne uităm la perioadele de timp în care s-a dezvoltat tehnologia, observăm că la un moment dat tu inventezi radioul, apoi emiţi în eter şi apoi apare şansa de a te găsi. Însă la câteva sute de ani de la inventarea radioului ? dacă ne putem considera exemple în acest sens ? tu inventezi maşini care gândesc, probabil şi noi vom face acelaşi lucru în acest secol. Deci, ţi-ai inventat succesorii şi doar câteva sute de ani eşti o inteligenţă biologică?, a declarat Shostak pentru BBC.

Din punctul de vedere al probabilităţilor, dacă asemenea maşini ar fi evoluat, ar fi fost posibil să descoperim semnale din partea lor şi nu din partea fiinţelor biologice care le-au inventat.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: extraterestri inteligenta artificiala
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close