Antena 3 CNN High Tech Astronomii români vor amplasa un telescop în Groenlanda

Astronomii români vor amplasa un telescop în Groenlanda

Astronomii români vor amplasa un telescop în Groenlanda
17 Apr 2008   •   15:19

O echipă de cercetători formată din Teodor Gheorghe Negoiţă, Mihaela Scânteie Cotarlet şi Paul Andrei Iordache de la Institutul Român de Cercetări Polare, respectiv Petre Popescu şi Petre Paraschiv de la Institutul Astronomic al Academiei Române, au efectuat, în perioada 14 - 27 martie, o expediţie în Groenlanda. Ei au făcut o serie de cercetări, teste ştiinţifice, studii, dar au găsit şi un loc pentru amplasarea unui telescop automatizat care să funcţioneze în condiţii polare. Acesta va fi amplasat, cel mai probabil, în luna decembrie a acestui an.

Petre Popescu, coordonator al proiectului, a spus că telescopul ar trebui amplasat în baza americană din Groenlanda în luna decembrie - când începe noaptea polară. Partea optică pentru dispozitiv a fost importată din SUA, iar partea de montură urmează a fi realizată în România. ?Telescopul va fi făcut să reziste la temperaturi de minus 40 de grade Celsius?, a completat Petre Paraschiv.

Misiunea a avut ca principal scop stabilirea contactului cu cercetătorii americani care lucrează la Staţia Sonderstorm Research Facility, unde astronomii români vor amplasa modulul autonom pentru observaţii astronomice - PROTEL. Acolo s-au desfăşurat activităţile de evaluare preliminare a condiţiilor astroclimatice.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close