Antena 3 CNN High Tech Atacurile cibernetice asupra Google ar fi fost conduse de două şcoli din China

Atacurile cibernetice asupra Google ar fi fost conduse de două şcoli din China

Atacurile cibernetice asupra Google ar fi fost conduse de două şcoli din China
19 Feb 2010   •   17:01

Două instituţii de învăţământ din China ar fi responsabile de atacurile online asupra Google şi a altor zeci de corporaţii, una dintre instituţii fiind apropiată de armata chineză, relatează, vineri, The New York Times, care citează surse din cadrul anchetei.

Astfel, atacurile ar fi fost lansate cu scopul de a fura coduri, secrete comerciale şi pentru a intra în posesia unor e-mail-uri ale activiştilor chinezi pentru drepturile omului. Conform surselor amintite atacul a început încă din aprilie 2009 şi nu după câteva luni aşa cum s-a presupus iniţial. Printre zecile de companii vizate de atac s-a numărat şi Google, care a şi anunţat acest lucru la 12 ianuarie.

Până de curând indiciile sugerau că atacul ar fi provenit de la servere localizate în Taiwan, însă mai mulţi experţi în securitatea electronică, printre care şi anchetatori de la Agenţia Naţională de Securitate, au reuşit să identifice sursa atacutilor.

Potrivit surselor din cadrul anchetei, Universitatea Shanghai Jiaotong şi Şcoala Profesională Lanxiang sunt instituţiile implicate. Conform probelor adunate de un contractor al armatei americane, care a avut parte de aceleaşi atacuri ca şi Google, ar exista o legătură cu o anumită clasă de informatică, la care preda un profesor ucrainean.

Unul dintre cele mai avansate programe de informatică este deţinut de Jiatong. Studenţii instituţiei câştigaseră în urmă cu câteva săptămâni un concurs de programare organizat de IBM, în faţa reprezentanţilor Universităţii Stanford dar şi a altora de prestigiu.

Şcoala profesională Lanxiang, situată în estul Chinei, provincia Shandong, a fost înfiinţată cu sprijin militar, şi are ca scop pregătirea informaticienilor pentru a lucra în armată. O companie apropiată de Baidu, cel mai important motor de căutare din China, controlează reţeaua de calculatoare a şcolii.

Joi, un alt atac informatic de mari proporţii a fost dezvăluit de o companie de securitate informatică. 74.000 de calculatoare din 196 de ţări au fost afectate. Potrivit informaţiilor făcute publice de AFP, se pare că atacul a fost declanşat din Europa de Est.

Cele mai afectate state au fost Mexic, Arabia Saudită, Egipt, Turcia şi SUA. Un raport făcut public de compania NetWitness arată că primele informaţii legate de acest atac datează din martie 2009 şi că hackerii exploatează mai ales lacunele sistemelor de operare XP şi Vista.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atac cibernetic Google
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close