Antena 3 CNN High Tech Au apărut deja primele joburi în metavers. Ce locuri de muncă vor exista în realitatea virtuală

Au apărut deja primele joburi în metavers. Ce locuri de muncă vor exista în realitatea virtuală

Extinderea metaversului aduce cu sine o serie de noi oportunităţi de angajare. Însă, pentru aceastea vor fi necesare cunoştinţe temeinice de IT sau grafică. Asta pentru că viitorii angajaţi vor trebui să genereze modele 3D, să se ocupe de securitatea informatică şi să planifice o lume virtuală nouă.

Au apărut deja primele joburi în metavers. Ce locuri de muncă vor exista în realitatea virtuală
Sursa foto: Facebook/ Metaverse
de Mia Lungu    |    03 Ian 2022   •   20:37

Deja sunt companii care au anunţat că scot la concurs zeci de mii de noi locuri de muncă în acest domeniu.

Metaversul se referă la conceptul de lume virtuală imersivă unde oamenii se adună pentru a socializa, a se juca sau a munci. Termenul de metavers a devenit popular pe 29 octombrie 2021 când compania Facebook s-a rebranduit în "Meta".

"Metaversul este practic o lume virtuală pe care Mark Zukerberg, fondatorul Facebook, a vrut să o realizeze. Bazele Metaversului sunt deja puse, dar când va fi total funcțional asta depinde și de adaptabilitatea oamenilor la acest Metavers", a explicat, la Antena 3, Laurenţiu Matache, realizatorul emisiunii 24 IT.

Noul concept a apărut pentru că tehnologiile actuale au atins un grad de maturitate necesar pentru trecerea la un alt nivel. Vorbim atât de Realitatea Virtuală, Realitatea Augmentată sau Realitatea Mixtă, tehnologii care există deja şi sunt folosite pe scară largă. Toate aceste vor fi integrate în Metavers.

În această lume va fi nevoie de joburi noi. Facebook, de exemplu, a anunţat că va angaja cel puţin 10.000 de oameni. Sunt necesari specialişti în cercetare, în planificare, în dezvoltarea ecosistemelor, în securitate virtuală, în construcţia de senzori şi alte echipament.

"Cu siguranță nu ne vom putea schimbă roțile în lumea virtuală sau să chemăm un instalator virtual să ne repare acasă, dar consultanță, avocatură, consultanță financiară, job-urile de IT și mai ales joburile care au funcționat în spațiul virtual cu siguranță vor putea fi mutate în metavers", spune Laurenţiu Matache.

Sunt șanse mari ca în viitor să candidam pentru un loc de muncă folosind un avatar şi să nu ne întâlnim niciodată fizic cu angajatorul sau colegii.

Piață muncii va arata cu siguranţă diferit în următorii ani, spun experții. De exemplu, Samsung urmează să organizeazeze un târg virtual de recrutare, în timp ce Hyundai folosește deja aplicaţiile existente în Metavers pentru proprii angajaţi.

×
Subiecte în articol: metavers joburi locuri de munca angajare
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close