Antena 3 CNN High Tech Boeing 787 Dreamliner, cel mai nou avion al companiei americane, prezentat la Londra (VIDEO)

Boeing 787 Dreamliner, cel mai nou avion al companiei americane, prezentat la Londra (VIDEO)

Boeing 787 Dreamliner, cel mai nou avion al companiei americane, prezentat la Londra (VIDEO)
Sursa foto: Foto: boeingblogs.com
19 Iul 2010   •   22:07

Americanii de la Boeing şi-au prezentat pe un aeroport de lângă Londra cel mai nou avion pe numele său 787 Dreamliner. Acesta a fost prima cursă lungă a lui 787, care a demonstrat că ştie să facă ceea ce trebuie să facă un avion, şi anume să zboare. Dar 787 Dreamliner, nu se rezumă doar la atât. E construit din materiale de ultimă generaţie, care îl fac mult mai uşor, mult mai ieftin de întreţinut şi cu un consum de combustibil mai mic. Poate fi considerat un avion al viitorului prin care Boeing încearcă să-şi învingă rivalii europeni de la Airbus.

Dacă numărul 787 nu ar trona pe coadă, ar fi greu de spus dacă acest avion este sau nu cel mai nou aparat de zbor al celor de la Boeing. Diferenţele se văd însă în momentul în care stai lângă noul 787 Dreamliner. La exterior primul care sare în evidenţă este botul, care este mai drept, mai abrpt decât cel al avioanelor din vechile generaţii. Un alt element distinctiv îl reprezintă ferestrele, ceva mai mari decât la alte avioane Boeing.

Elemente distinctive au şi cele două motoare uriaşe ale lui 787 Dreamliner. Le numesc ?blazoanele", sau poate "formele de fursecuri", la spatele motoarelor Rolls Royce. Reprezintă poate partea cea mai distinctivă a lui 787. Rolls Royce le-a pus acolo pentru a reduce zgomotul motoarelor şi pentru a le îmbunătăţi performanţele.

Iar la performanţele lui nu participă doar forma motoarelor. Noul 787 Dreamliner este construit în proporţie de 50% din aliaje compozite, bazate în principal pe fibră de carbon. În felul acesta Dreamliner este mult mai uşor şi consumă cu 20% mai puţin combustibil. Iar costurile de întreţinere sunt cu 30% mai mici faţă de cele ale unui avion standard cu un fuselaj din aluminiu.

Datorită caracteristicilor sale 787 a devenit un avion foarte tânjit încă de acum 6 ani când a fost prezentat prima oară publicului.

"Acest avion a fost un uriaş succes comercial. De când am prezentat avionul în 2004 am primit aproximativ 860 de comenzi de la mai mult de 50 de clienţi. Este un succes record pentru orice lansare de avion din istorie?, a spus Randy Tinseth, vice preşedinte marketing la Boeing.

Şi totuşi, lansarea lui Dreamliner se află într-o întârziere de doi ani. Avionul ar fi trebuit să fie gata încă din 2007. Iar unii dintre clienţii care au dat comanda deja au început să-şi piardă răbdarea.

Primul 787 ar fi trebuit să fie livrat la finalul acestui an unei companii aeriene japoneze. Până la urmă se pare că şi această livrare va fi amânată pentru începutul lui 2011. Boeing a reuşit însă să le ia faţa celor de la Airbus, care vor livra abia în 2013 primele avioane din materiale compozite asemănătoare cu 787 Dreamliner.

Această ştire a fost prezentată în cadrul emisiunii Bizbazar.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: Londra avion
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close